Maria och Lars Brihall tog över Byestad gård 1993. Under dessa år har de aldrig varit med om ett så torrt väder som det nu är.

– Jag vet att 1992 var väldigt besvärligt för min far som var lantbrukare. Men läget nu är betydligt allvarligare. En anledning är att det varma och soliga vädret började redan i maj. Sedan dess har vi bara haft 17,5 millimeter regn här. Bäcken som löper bredvid gården är helt uttorkad, och det har aldrig hänt förr, säger Lars Brihall.

Det har blivit en hel del fällda tårar”, säger Maria och Lars Brihall om beslutet att skicka iväg djur till slakt när fodret inte räcker.
Foto: Roger Ivarsson

Letar förtvivlat

Besättningen på Byestad gård består av 150 djur, varav 58 kor. I förra veckan kom så Brihalls fram till det drastiska beslutet att anmäla hälften av kobesättningen för att skickas iväg till slakt.

– Det finns helt enkelt inget att göra när det inte finns tillräckligt med foder att äta. Vi är inte ensamma och jag vet att många lantbrukare går i samma tankar att skicka iväg djur, säger Lars Brihall.

Övriga som ännu inte har kommit dithän att skicka iväg djur för slakt letar förtvivlat efter foder på andra håll.

– Vi känner till hästägare som måste köpa foder från Nederländerna och Frankrike, men den möjligheten har ju inte vi, eftersom vi inte kan köpa in sådana mängder som krävs för vår produktion, säger Maria Brihall.

Enkel resa

Maria Brihall uppger att hon nu sitter på kvällarna och listar de djur som senare, i augusti, ska skickas iväg för att slaktas.

– Vad ska man säga, det känns för jävligt rent ut sagt. Det handlar om djur som är seminerade, en del av dem nydräktiga och som vi hade planer för. Jag har mina favoriter bland djuren vi måste skicka iväg och Lasse har sina. Det har blivit en del fällda tårar, säger Maria.

Annons

Bland djuren som tvingas till slakt nämner Maria ”ko nummer 629”, champion på ungdjurssidan. Lasse personliga favorit är ”ko nummer 644”.

– Hon var väldigt nervös av sig. Vi har pysslat med henne så hon har blivit vår kelgris och är nu en lugn och trevlig ko. Nu blir det Linköping enkel resa, säger han dystert.

Skördar trädor

De senaste åren har varit tuffa år för mjölkproduktion, både sett ur ekonomisk och skördemässig synvinkel. Lars förklarar hur det har sett ut nu.

– Årets första skörd var cirka 80 procent av en normal skörd. Den andra skörden cirka 5-10 procent. När vi inventerade stod det klart att vi klarar utfodringen till mitten av december, säger han.

Alternativet hade varit att avliva kossorna och låta köra bort dem som kadaver.

– Det alternativet kändes vansinnigt. För var dag som går blir läget dessutom sämre och vegetationen allt sämre. Vi väljer därför att agera nu, säger han.

Länsstyrelsen har nu gett dispens till lantbrukare att skörda sin marker som ligger i träda.

– Här växer inget bra foder men det ger iallafall ”bukfylla” åt ungdjuren, säger Maria.

En enda önskan

Många njuter just nu av det härliga sommarvädret.

– Vi unnar verkligen alla att få en skön och fin semester. Men alla kanske inte har grepp om hur det här värdet påverkar oss bönder och vilka konsekvenser det kan få. Gemene man kommer definitivt märka det ute i butikerna. Det kommer att finnas kött men det blir en brist på mejeriprodukter, säger Maria.

För Brihalls blir det självklart ett stort produktionsbortfall.

– Hälften av våra mjölkintäkter försvinner, säger de bekymrat och tillägger:

– Vi hoppas nu att slakterierna får lov att frysa in det som slaktas. Annars så kommer det också bli köttbrist till våren.

En annan given effekt blir en större import från utlandet.

– Den importen blir senare svår att konkurrera mot, även när den inhemska produktionen kommer igång igen, säger Maria.

Nu finns bara en önskan hos Brihalls.

– Regn, regn och åter regn hoppas vi på. I sista ändan brukar det ordna upp sig, säger de.

Maria och Lars Brihall på Byestad går har aldrig varit med om en sådan extrem torka. Det varma vädret tvingar dem att skicka iväg 30 kor till slakt.

”Det har blivit en hel del fällda tårar”, säger Maria och Lars Brihall om beslutet att skicka iväg djur till slakt när fodret inte räcker.

Under dagen får Maria Brihall besök av Siv Friedmann Björk från Semex. ”Det är sorgligt att djuren måste slaktas. Jag arbetade länge i jordbruket och har aldrig varit med om dess make”, säger Björk om torkan.