För att minska nedskräpningen runt om i landet infördes skräpboten 2011. Polisen fick då möjlighet att bötfälla personer som skräpar ner på allmän plats.

Enligt rikspolisstyrelsens tabell över antal skräpböter per polisregion januari-maj 2015, 2016 och 2017 visar den att tre stycken skräpböter delades ut under dessa perioder i polisregion Öst 2015, 1 under samma månader 2016 och fyra under månaderna januari till maj i år.

"Nedskräpningen ökar"

Enligt Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, lägger polisen för lite fokus på ämnet.

Annons

— Vi ser att nedskräpningen ökar vilket hänger ihop med våra ändrade levnadsmönster. Vi äter och dricker mer på stan men vi tar inte hand om skräpet, säger hon och fortsätter:

— Jag kan förstå att polisen lägger fokus på annat men vi får en lagstiftning som blir urvattnad och saknar trovärdighet.

"Används vid behov"

Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef, berättar att polisen inte gör några speciella insatser men att de bötfäller personer när det behövs.

— Vi kan alltid bli bättre och fyra böter låter lite, det måste jag säga, men detta måste jag följa upp om jag ska svara på frågan om det är för lite. Det är bra att verktyget finns och vi använder det vid behov, säger han.

När skräpboten infördes hoppades Håll Sverige Rent att polisen skulle använda sig mer av möjligheten och att nedskräpningen då skulle minska. Johanna Ragnartz menar att arbetet mot nedskräpning är viktigt ur flera aspekter.

— Det kan leda till hälsoproblem med råttor och det mesta av skräpet som hamnar i haven kommer från land. Vi har ingen aning om vad plasten i haven får för konsekvenser, säger hon.