Verksamheten i Fabriken är en del av den dagliga verksamheten inom Vaggeryds kommun. En annan del i Vaggeryd, med lite annan profil, är Knuten som jobbar med textilier för vidare försäljning i den egna butiken, till hembygdsföreningar och liknande. Härifrån har tidningen tidigare berättat om prestationer på teaterscenen. I Skillingaryd finns Stjärnan där brukarna bland annat utför externa jobb – som är individuellt anpassade.

Industribyggnad

Fakta: Fabriken

Ligger i tidigare Vaggeryds möbelfabriks lokaler på Frideborgsvägen.

Gör legoarbeten åt indust..

Fakta: Fabriken

Ligger i tidigare Vaggeryds möbelfabriks lokaler på Frideborgsvägen.

Gör legoarbeten åt industrier i närområdet. Bland andra Wog Trä i Swedese och Steelnova i Vaggeryd. I jobbcentret förekommer montering, paketering samt framställning av papperspåsar och träprodukter.

Har även friskvård i form av motionsjympa ett par gånger i veckan.

Arrangerar allsång, tipsfrågor, utflykter, studiebesök och ett par gånger i månaden hålls brukarråd. där alla kan komma till tals.

Platsen för Fabriken är en stor, och hög, industribyggnad som tidigare har inrymt Vaggeryds möbelfabrik. Den slitna utsidan ger ett lätt förfallet utseende, men på insidan är det fräscht med furu och värme – till skillnad mot den för dagen råkalla uteluften.

Josefin är en glad tjej, som gärna berättar om sig själv och hur det är på Fabriken. Möjligen lite nervös inför mötet med ”Tidningen”.

— Tidigare var jag på Knuten, men för sju år sedan bestämde jag mig för att söka hit. Nu jobbar jag heltid här, vilket innebär minst sex timmar om dagen, säger Josefin.

Hab-ersättning

Annons

Lönen delas ut i form av så kallad hab-ersättning, en mindre summa pengar som inte är skattepliktig.

Fakta: Josefin Holmgren

Ålder: 33

Arbetsuppgifter: Gillar att sortera, plocka ihop monteringssatser och mycket annat.

Därf..

Fakta: Josefin Holmgren

Ålder: 33

Arbetsuppgifter: Gillar att sortera, plocka ihop monteringssatser och mycket annat.

Därför sökte hon till fabriken: Funktionshinder i form av dålig syn och en muskelsjukdom som gör att hon använder rullator inomhus och rullstol utomhus.

Gör gärna på fritiden: Lyssnar på musik, gärna med Carola. Tränar på gym.

Familj: Mamma, pappa och mormor i Vaggeryd.

Josefin sitter i en rullator, som inte skiljer sig så mycket från en vanlig kontorsstol. Framför sig har hon en platta med hål, texter och siffror.

— Det är monteringspåsar som följer med Swedeses möbler ut i världen. Hålen är till för att göra det lättare att få rätt antal skruvar, hyllclips och andra saker, berättar Cecilia ”Cissi” Bäckdahl som är handledare i verksamheten.

Josefin Holmberg lider av en muskelsjukdom och har dålig syn. Det gör att händerna och deras känsel är mycket viktig för hitta rätt prylar, sätta dem på rätt ställe och sedan plocka ihop allt i en påse. Och det går fort – ibland hänger inte handledarna Cissi och Torbjörn Johansson med.

Gymnastik och disco

Josefin gillar att vara på Fabriken, men inte bara för jobbet i sig.

— Ibland åker vi till simhallen och badar eller så har vi gymnastik i Fenix multihall. Eller så går vi till Knuten för att vara med på disko, berättar Josefin.

Kan kanske bad, gymnastik och disko på jobbet vara ett sätt att få ungdomar intresserade för industrijobb?

LSS
FUB