Det var tidigare i veckan som nyheten publicerades att Smålands Musik och Teater, Smot, gör ett betydligt kraftigare underskott än beräknat i år. Även föreställningen Les Miserables blev flera miljoner dyrare.

– Vi blev helt tagna på sängen och överraskade, sa Malin Olsson (M), regionråd och ordförande i ANA-nämnden.

LÄS MER: Smot blöder pengar – miljonsmäll för Les Miserables

LÄS MER: Musikalartisternas hotellnätter kostade närmre en halv miljon

Publiksuccén Les Miserables blev cirka sex miljoner dyrare än förväntat och är en av de största enskilda orsakerna till minusresultatet.

Annons

Som JP tidigare skrivit ska det bland annat förklarats av bristande kompetens om avtal och att kostnader för teknik, ljus och ljud samt att boende i planeringen av de populära föreställningarna inte gick att lösa på ett bättre sätt.

Nu får miljonfiaskot nya konsekvenser. De tre fackförbunden på Kulturhuset Spira slår nu larm i en gemensam skrivelse om hur dålig arbetsmiljön är i huset, något som även P4 Jönköping rapporterar om.

Det handlar om Teaterförbundet, Vision och Sveriges yrkesmusikerförbund, SYMF, som till politikerna och tjänstemännen i ANA-nämnden – nämnden för arbetsmarknad, näringslivs och attraktivitet – vittnar om att arbetsmiljön ’varit sämre än någonsin’ under hösten och att medarbetarna ’håller på att gå sönder’.

’Arbetsbelastningen har varit orimlig och vi känner inte längre igen vår verksamhet’, framgår det i skrivelsen.

Fackförbunden representerar totalt 80 procent av medarbetarna på Smålands Musik och Teater. I skrivelsen ifrågasätter de även om Spira har resurserna att arrangera stora musikaler som just Les Miserables i framtiden.

LÄS MER: Spira–chefen om den miserabla förlusten

LÄS MER: ”Vi står inför ett vägval”

LÄS MER: "Miserabelt skött av Smot"