FOTNOT: Denna artikel har klandrats av PON. Därför har den uppdaterats och de delar som kritiserades av PON har tagits bort. Här kan du läsa PON:s kritik.

Kaj Stenman är IT-chefen som bloggar och föreläser om det kärleksfulla och mänskliga ledarskapet. På Sveriges största blogg om ledarskap, HR-bloggen, skriver han att ledarskapsteorier kommer och går. "Men de ledare som består, är de som med kärlek och empati får sina medarbetare att växa."

Men av källor och fackförbund träder en annan bild av Kaj Stenman fram. Det handlar om vad en anställd beskriver som "management by fear". Personal, på avdelningen där omkring 70 personer arbetar, är enligt fackförbundet Vision rädda för sin chef.

— Det här är kraftiga saker, det är inte ok på en arbetsplats. Personalen är rädda, säger Maria Carlsson.

Källor till JP bekräftar bilden. Enligt ett anonymt tips till kommunens whistle blower-funktion, dit man kan vända sig om man misstänker att något inte går rätt till i kommunen, styr Kaj Stenman avdelningen "med en järnhand" samtidigt som "personalen mår skit".

Enligt facket beskriver Kaj Stenman själv sitt ledarskap som "hotifiering". Han beskrivs också som sexistisk. Han kan be personer att ställa sig upp för att, inför grupper, kommentera deras utseende och tala om hur snygga de är.

Annons

Han ska ha kritiserat personal för att vabba och att de inte jobbar tillräckligt mycket övertid och att vissa delar av IT-verksamheten därför kommer behöva säljas av.

"Koll på facket"

En grupp personer i personalen har pratat facket och flera källor har hört av sig till JP om situationen på IT-avdelningen. Men det finns en rädsla att träda fram.

— På grund av rädslan har man inte lyft det här. De har väl försökt på arbetsplatsen och inte bemötts så väl, säger Maria Carlsson.

Kaj Stenman ska ha sagt till personal att han har "Full kontroll på facket". Det kan skrämma de anställda, enligt Maria Carlsson.

— De är rädda. Men när man får tillräckligt mycket information om hur det har fungerat under en längre tid måste jag ta det vidare. Det kan inte stanna vid detta, såhär kan man inte ha det, säger hon.

— Konsekvensen blir att folk söker efter andra jobb, att de inte mår bra. Att de inte litar på att de kan hantera det här, säger Maria Carlsson.

Nu slår fackförbundet larm till stadsdirektören Carl-Johan Korsås. De kräver att arbetsgivaren gör något åt situationen.

— Det måste ske en förändring. Arbetsgivaren måste ta tag i det här, säger Maria Carlsson.

Stadsdirektören Carl-Johan Korsås säger att kommunen ska utreda anklagelserna mot IT-chefen.
Foto: Claes Nordström

Kommunen utreder

Carl-Johan Korsås säger att kommunen ska utreda anklagelserna och att de måste ta det här på stort allvar.

— Jag vill inte kommentera det här just nu. Men vi kommer att utreda de påståenden som finns. En del påståenden är rätt allvarliga, säger han.

Har du fått indikationer på det här tidigare?

— Nej, för mig är detta nytt. Jag har inte hört detta tidigare.

Har du pratat med Kaj Stenman?

— Det vill jag inte kommentera.

FOTNOT: JP har sökt IT-chefen Kaj Stenman för en kommentar.

LÄS MER: Chefen efter sexismkritik: Bra att de utreder

LÄS MER: Kritiserade toppchefen i Jönköping talar ut

LÄS MER: Efter JP:s granskning: Toppchefen tvingas sluta – så stor blir hans fallskärm

LÄS MER: Förra IT-chefen till motangrepp mot kommunen

LÄS MER: Så har vi granskat stadskontoret

LÄS MER: Stadsdirektör gjorde "konsult" till IT-chef

LÄS MER: Kritik: IT-konsult fick chefstjänst utan förhandling

Anna Ekström