I juli 2015 var familjen Jurkiewicz på semester i Sverige för att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. På sin bilresa genom Sverige stannade de till på en rastplats i Skillingaryd. Vad som händer sedan har granskats av SVT:s program Uppdrag granskning.

När familjen gått och lagt sig behövde sonen Dawid gå ut i en skogsdunge för att uträtta sina behov. Då kom en polishund och bet honom i benet och i armen.

Pappan Jerzy hörde sonens skrik och sprang ut i skogsdungen – då blev han slagen med batong av polismannen.

Polisen hade larmats till platsen med anledning av en misstänkt stöld ur en lastbil som stod parkerad på samma rastplats. Hundföraren kom till rastplatsen en halvtimme efter larmet, enligt Uppdrag granskning.

Annons

Tre familjemedlemmar greps av polisen och anhölls sedan av åklagare, misstänkta för stölden ur lastbilen. Men de släpptes senare samma dag och förundersökningen lades ner, rapporterar Uppdrag Granskning.

Sonen har bestående men från hundbetten och familjen har gjort flera anmälningar mot polisen. Särskilda åklagarkammaren har beslutat att inte inleda förundersökning mot polismannen. Polisen öppnade ett disciplinärende mot hundföraren men även det ärendet lades ner.

Polismyndighetens rättsavdelning har beslutat att familjen inte har rätt till ersättning eller skadestånd.

— Man har konstaterat att det fanns en skälig misstanke. Det fanns ett försvarligt våld från hundföraren i det här läget och då får man ingen ersättning, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo till SVT.

Familjen är fortfarande chockad efter händelsen.

— Att det kan hända i Sverige som är ett civiliserat land. En rättsstat, säger Dawid.

Fotnot: Uppdrag granskning sänds på onsdagskvällen klockan 20.00 i SVT1.