Bomberga är en liten by några kilometer nordost om Bondstorp. Eller sydväst om Månsarp, beroende varifrån man ser det.

Vid 23-tiden hade gårdens invånare gått och lagt sig.

— Det var dottern som vaknade av en knall och väckte mig. När jag tittade ut såg jag att hela garaget var övertänt, berättar Pär Sydefors.

Han tror att det kan ha varit en av gastuberna i verkstaden, ett däck eller kompressorn som exploderade. Den nedbrunna byggnaden som ligger cirka 25 meter från boningshuset fungerade som garage åt en lastbil, en SUV, en fyrhjuling och en Volvo P1800 under renovering. Plus mycket annat inklusive en välutrustad privat bilverkstad.

Larmet kom in till SOS klockan 23.11. Såvitt Pär kan bedöma var det kåren från Jönköping som anlände först. Till skillnad från kollegorna i Vaggeryd finns där brandmän i beredskap.

— Generellt vill jag ge båda kårerna en eloge för professionellt agerande, säger han.

När räddningstjänsten anlände rasade taket in. Med vetskapen om att det fanns bland annat en gasflaska med acetylengas på platsen var man tvungna att vara försiktiga.

— Om en sådan exploderar kan den flyga 300 meter. Därför tillkallade vi en skytt för att om möjligt skjuta hål på den för att lätta på trycket, berättar vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Personal från räddningstjänsten stannade kvar för efterbevakning till klockan 12 på onsdagen - 12 timmars närvaro på platsen alltså. Ytterligare en punktbevakning utförd från Vaggeryd planeras till klockan 18 på onsdagskvällen.

Annons

Vad kan det då vara som har orsakat branden?

— Jag hade inte varit där och gjort någonting nyligen. Elfel kanske?, men jag har egentligen ingen aning, säger Pär Sydefors.

En polispatrull kom till brandplatsen 23.38, men händelsen resulterade - enligt tillgängliga uppgifter under onsdagen - inte i någon anmälan om misstänkt brott.