Två män från Jönköping döms till fängelse för inblandning i knarkfabriken i Skaraborg.

Restaurangägaren som är i 30-årsåldern döms till fängelse i fem månader. Hans äldre bror får ett hårdare straff och döms till fyra och ett halvt års fängelse.

Restaurangägarens straff anses av domstolen vara verkställt då han suttit häktad en längre tid.

Två av männen från Eksjö får tre och ett halvt och fyra års fängelse. Två av dem döms till samhällstjänst och en till skyddstillsyn.

Åklagaren Jenny Karlsson har suttit i tingsrättsförhandlingar i andra mål under onsdagen. Under rättegången yrkade hon på tio års fängelse för tre av männen, sex år för en av dem och 2,5 år för tre av dem.

Annons

— Jag har inte hunnit läsa igenom domen än, jag har precis sett utfallet. Jag kan konstatera att påföljderna inte är lika höga som jag hade yrkat på i tingsrätten, säger Jenny Karlsson.

Hon kommer i ett senare skede ta beslut om en eventuell överklagan.

— Det är lite snabbt att göra det nu. Det är väldigt låga påföljder så det är inte omöjligt att jag kommer att överklaga, säger hon.

I den 108 sidor långa domen går Skaraborgs tingsrätt igenom de olika männens medverkan. Det är de tre män som döms till långa fängelsestraff som beskrivs som huvudpersonerna bakom knarkfabriken.

Frias delvis

Restaurangägaren beskrivs som en medlare som utfört vissa uppgifter i fastigheten men inte haft någon större betydande roll. Tingsrätten ogillar därför åklagarens åtal om grovt narkotikabrott. Restaurangägaren döms i stället för narkotikabrott av normalgraden då han också bland annat sålt cannabis i Jönköping.

Tre huvudpersoner

Däremot fastslår tingsrätten att det är restaurangägarens bror som har varit ägare till fastigheten i Undenäs. Mannen är i 35-årsåldern och har även haft en cannabisodling i mindre omfattning i sin egen bostad i Jönköping. Han har inte heller varit ensam om att ha cannabisodling vid sidan om fabriken i Undenäs. Två av männen från Eksjö har även de odlat cannabis i en bostad i Vetlanda.

Skadestånd

Den äldre brodern döms att betala 200 000 kronor i skadestånd till staten. Han ska också tillsammans med restaurangägaren betala 15 000 kronor.

Två av Eksjöborna ska tillsammans betala 10 000 kronor i skadestånd.

Rättelse: I ett tidigare skede stod det männen skulle betala ett högre belopp i skadestånd. Det var felaktigt.

Läs mer: Restaurangägare i knarkhärva

Läs mer: Knarkfabrik upp i rätten