I ett klassrum på Torpaskolan sitter en elvaårig Fanny Jönsson och är chockad. Här har hon blivit uppfostrad att eftersträva rättvisa och så kommer en vikarie och berättar att det huggs ner träd för att odla palmolja.

Profilen: Fanny Jönsson

Gör: Studerar journalistik och är med i WWF:s ungdomsråd.

Ålder: 22 år.

Bor: Stockholm. Tidiga..

Profilen: Fanny Jönsson

Gör: Studerar journalistik och är med i WWF:s ungdomsråd.

Ålder: 22 år.

Bor: Stockholm. Tidigare bott på Torpa i Jönköping.

Familj: Mamma Monica, pappa Thomas och lillasyster Tilda.

Intressen: Miljöfrågor, poesi och att gå ut och dansa med vänner.

Förebild: Naomi Klein, kanadensisk journalist och miljöaktivist.

— Min familj har inte varit så engagerad för miljön men alltid pratat mycket om rättvisa allmänt. Det kändes absurt orättvist att människor högg ner träden och att naturen inte kunde säga emot, säger Fanny som i dag är 22 år.

Stora delar av sin uppväxt har hon spenderat på landsbygden i Blekinge där familjen har både släktingar och sommarstuga. Hon minns tillbaka på det som en tid då hon var mycket i skogen och fascinerades av allt växt- och djurliv.

WWF:s ungdomsråd

I gymnasiet valde hon att göra ett skolprojekt om vatten, som än i dag är en av de miljöfrågor hon brinner mest för.

— Jag bryr mig mycket om rättvisa och hur människor och djur påverkas av miljöförändringar, säger Fanny.

Hon blev nyligen invald i Världsnaturfondens ungdomsråd. Ansökningen till organisationen började och avslutade hon med en dikt om klimatet.

— Miljöfrågor kan kännas väldigt abstrakta och konst och kultur är ett sätt att hantera och omfamna dem. Det är viktigt att bli känslomässigt berörd av miljöfrågor och det blir man kanske inte av en rapport från Naturvårdsverket.

Egen poesiscen

Annons

Kommunikation är något Fanny brinner för. Vare sig det tar sig uttryck i poesi, bloggar eller debattkrönikor. När hon i gymnasiet upptäckte att hon saknade en poesiscen blev hon en av initiativtagarna till Poetry Slam i Jönköping.

— Jag vill göra världen bättre och då måste man kunna kommunicera med varandra. Det är så vi lär oss att förstå varandra, säger Fanny som lärt sig franska och planerar att lära sig både italienska och arabiska.

När hon åkte till Tyskland 2014 var det inte i egenskap av poet, utan som miljöaktivist för att protestera mot Vattenfalls planer att öppna fler nya brunkolsgruvor i Tyskland. Där möttes hon av hus markerade med gula kryss, gråtande människor och 7 500 demonstranter från hela världen.

Gemensam sak

När hon åkte hem hade hon planer på att starta en lokalförening för Greenpeace i hemstaden Jönköping, vilket hon också gjorde. Samtidigt som Fanny är vegetarian, köper mycket på second hand och engagerar sig i miljöfrågor, poängterar hon att det inte alltid kan ligga på individens ansvar att förändra världen.

— Jag har många privilegier och uppfyller många normer, är exempelvis vit och har en stabil ekonomi. Jag känner att jag har en skyldighet att engagera mig i miljöfrågor när jag har det så bra. Sen tycker jag verkligen att det är himla roligt också. Jag mår bra av att göra saker för andra människor.

Alltid ett mål

Hur framtiden ser ut för Fanny är inte glasklart. Livet är långt och under den tiden kommer hon hinna byta bana flera gånger, resonerar hon.

— Jag har svårt att se mig i ett specifikt yrke resten av mitt liv. Men jag vet att jag vill jobba med kommunikation och något som känns meningsfullt. Kanske får jag skapa det yrket själv.

När hon bodde i kollektiv i Frankrike för att lära sig franska lärde hon känna journalisten Anna Kristiansson. De två blev nära vänner och bestämde sig senare för att flytta ihop i Stockholm.

— Vi kommer att bo där till sista maj och sedan får vi se. Jag vet att det låter som att jag är någon sorts carpe diem-person, men det är jag inte. Vad jag än gör så har jag alltid mål och ambitioner som jag utgår ifrån.