Inne i ena salen av Jönköpings Läns Museum finns det just nu ljussablar, specialgjorda kläder, bilder från en filmproduktion och även en välkänd robot. Utställningen "Star Wars – Threads of Destiny" öppnar ikväll och visar processen när stora fans väljer att göra en egen film istället för att vänta på en eventuell ny från själva skaparna.

— "Star Wars" är ju den största franchisen som finns och har en enorm fanskara. Fans kan ju bli lite otåliga och orkar inte vänta på nästa del i sagan. Och sen finns det också en stor grupp fans som producerar eget också. Det finns filmer, litteratur, musik och allt möjligt, säger utställningens producent Sebastian Pettersson och fortsätter:

— 2005 var det en kille i Stockholm som heter Rasmus Tirzitis som gav sig den på att han ville göra en egen "Star Wars"-film och han ville göra en långfilm. Den blev en timme och 49 minuter lång och spelades in sommaren 2005. Sen har vi det där med efterbearbetning också. Den tog nio år.

Just efterarbetet känner Sebastian själv till väldigt väl. Han tog nämligen kontakt med Rasmus och ville vara med på projektet redan 2006. Själv har han gjort 3D-bearbetning till 20-25 klipp i filmen.

Annons

— Man har ju ingenting att gå på, det är ju ett universum, en värld, som det ska vara. Så jag fick gå ut och ta lite foton på skog och gräs och sätta ihop det själv. Det fanns inget team bakom som levererade material till mig att jobba med.

Arbetet med filmen gjordes på fritiden av deltagarna och emellanåt låg projektet nere på grund av att folk inte hann med helt enkelt. Och det mödosamma arbetet att få fram filmen till slut speglas i salen.

— I utställningen kommer ni att få se processen som vi gick igenom med efterbearbetningen. Allt från konceptskisser till rendering och hur man går till väga när man gör en film när man inte har någon större budget - budgeten låg på ungefär 50 000 kronor.

Bland de som jobbade med det fanns det människor som sedan gick vidare till att jobba professionellt med film och tv.

— Det har varit lite av en slangbella för folk i just specialeffektsbranschen. En kille som har gjort rätt mycket som heter Andreas Feix och är från Tyskland jobbar på "Game of Thrones" nu.

Utställningen öppnar onsdag kväll och varar fram till 21 febaruari. Filmen finns att se på www.swtod.com eller Youtube.