Hunden hittades av en jägare vid lunchtid i torsdags. Den låg då död vid en skogsväg. Djuret var enligt polisen fastbundet i en stolpe och illa tilltygat.

– Förmodligen är hunden avlivad med trubbigt våld, säger Nils Rydberg, vid polisen på Höglandet.

Det florerar uppgifter om att hunden ska ha skjutits ihjäl, men enligt polisen har hunden dött av våld snarare än av ett skott.

– Initiala uppgifter sa att hunden kunde vara skjuten, men patrullens bedömning är att det handlar om trubbigt våld, kommenterar Nils Rydberg.

Annons

Dödsorsaken ska fastställas genom en obduktion. Hunden som hittades död i skogpartiet var chippad. Polisen har därmed kunnat se vem som är registrerad som ägare.

Jagad med yxa

På torsdagskvällen larmades polisen till en adress i centrala Nässjö, med anledning av att en person setts jaga en annan person med yxa. Via iakttagelser från vittnen framkom det enligt polisen att hundägaren var en av de inblandade i det bråket.

– Den registrerade ägaren finns bland de som vittnen sett där, säger Nils Rydberg.

När polisen kom fram hade båda männen, som är mellan 40 och 50 år gamla, avvikit från platsen. De båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Dock har de inte förekommit i samma utredningar tidigare.

– Vårt intresse för de här männen har tidigare inte handlat om konflikter dem emellan, kommenterar Nils Rydberg.

Men polisen tror sig ändå veta att männen känner varandra.

– Polisen har träffat på dem gemensamt tidigare, så vad vi erfar är de bekanta med varandra, säger Nils Rydberg.

De inblandade personerna och vittnen ska förhöras, varför polisen i övrigt är försiktigt med att lämna uppgifter om de båda händelserna. I nuläget rubriceras det inträffade som rör den döde hunden som djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen, medan den andra händelsen, den med yxan, rubriceras som olaga hot.