Klockan 11.30 på Valborgsmässoaftonen inleddes häktningsförhandlingarna mot fem personer som misstänks vara delaktiga i fredagens mordförsök i Värnamo.

Under måndagen pågår häktningsförhandlingarna mot fem män som misstänks för mordförsök vid fredagens skjutning i Värnamo.
Foto: Kajsa Juslin

Samtliga begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till mord i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan. En av dem, en man i 25-årsåldern, är även misstänkt för ett mordförsök utanför Värnamo sjukhus samma dag. Två av de häktade är även på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott respektive grov misshandel.

– Den här utredningen är fortfarande inne i ett mycket tidigt och känsligt skede. Vi har inte hunnit höra alla vittnen som är aktuella och därför kan vi inte kommentera ärendet ytterligare än så här just nu, säger chefsåklagare Klas Lorefors vid Åklagarkammaren i Jönköping i ett pressmeddelande.

Relaterat: Misstänkt mordförsök i Värnamo kommun
Relaterat: Nya uppgifter om våldsdådet i Värnamo
Relaterat: Efter våldsdådet – tre av de anhållna har släppts

Foto: Robert Eriksson

De som begärdes häktade är:

• En man i 50-årsåldern som tidigare bland annat dömts för misshandel av en läkare som vägrat skriva ut önskat intyg. Begärs häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Oklart hur han ställer sig till anklagelsen. Beslut: Häktad.

• En man i 30-årsåldern som nyligen släpptes ut från häktet efter att ha suttit frihetsberövad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Begärs häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Förnekar brott. Beslut: Häktad.

Annons

• Man i 25-årsåldern. Begärs häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags, samt mordförsök utanför Värnamo sjukhus samma dag. Oklart hur han ställer sig till anklagelsen. Beslut: Häktad.

• En man i 20-årsåldern, bror till mannen i 25-årsåldern. Begärs häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Oklart hur han ställer sig till anklagelsen. Beslut: Häktad.

• En man i 20-årsåldern. Begärs häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Förnekar brott. Beslut: Häktad.

Tidningen var på plats på tingsrätten i Jönköping vid häktningsförhandlingarna. På grund av tekniska problem kommer vi inte att kunna sända live från tingsrätten.

Under söndagskvällen meddelade Åklagarmyndigheten att två av de nio personer som anhållits för våldsdådet i Värnamo under fredagen har släppts.

I samband med häktningsförhandlingarna under måndagen uppgav åklagare Klas Lorefors att ytterligare en av de misstänkta har släppts.