Ett våldtäktsfall utomlands har fått fortsatta följder i Jönköping. Nyligen reste de två familjerna från kommunen på semester till ett annat europeiskt land. I huset de bodde i misstänks tonårspojken ha våldtagit den femåriga flickan i den andra familjen när övriga sällskapet var ute.

– Vi kontaktade polisen där, och min dotter undersöktes av läkare som konstaterade skador i underlivet. Polis och åklagare talar om en våldtäkt med full penetration, berättar femåringens mamma för JP, som har tagit del av utredningen från det aktuella landet via tolk.

Ständig oro

Pojken satt häktad i två dagar efter händelsen men släpptes. Nu väntar sannolikt en rättegång i landet där tonårspojken är straffmyndig och riskerar fängelsestraff.

Efter händelsen reste pojken och hans familj hem. Mamman till dottern åkte hem några veckor senare, och ställdes inför en ny svår situation genom att de inblandade på olika sätt riskerar att möta varandra i vardagen. Något som innebär en ständig oro för flickans mamma.

Familjen mår mycket dåligt, och vill nu att socialtjänsten genomför en skyddsplanering. Mamman har även begärt en remiss till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för dottern.

– Min dotter och son stannade kvar hos släktingar utomlands när jag åkte hem. Jag var rädd för hur det skulle bli för min dotter, och att min son skulle hämnas, berättar mamman.

Annons

Efter händelsen tog polisen i det aktuella landet kontakt med svensk polis, som lämnat över ärendet till socialtjänsten.

– Nu har mina barn kommit hem, men fortfarande finns ingen skyddsplanering eller remiss till BUP. Min dotter och son har inte varit i förskolan och skolan på över en månad.

Enligt mamman anser socialtjänsten att något skyddsbehov inte är aktuellt, eftersom det inte finns någon hotbild. Och varför en remiss till BUP dröjer, anser hon sig inte ha fått något bra svar på.

Ambassaden reagerar

Nu har även ambassaden för det aktuella landet, som tagit del av brottsutredningen, reagerat och kontaktat socialtjänsten och åklagare i Jönköping. JP har sett brevet där ambassaden kräver ett besked av socialtjänsten om vilka åtgärder som ska vidtas för femåringen och även hennes bror.

Mamman har sedan hon kom hem varit i kontakt med Rädda Barnen, som hänvisat till BUP Elefanten i Linköping - en enhet för behandling av barn som utsatts för sexuella övergrepp och deras föräldrar.

Inga garantier

– En psykolog där sa att det är viktigt att min dotter får professionell hjälp.

Socialtjänsten har genomfört vissa åtgärder för att undvika att femåringen och tonårspojken ska mötas i vardagen, men för mamman är det långt ifrån tillräckligt.

– De säger att de inte kan garantera något skydd till min dotter, säger mamman.