Att det var dags för hembygdsföreningarna i Vaggeryds kommun att arrangera det årliga lägret för femteklassare har varit klart en tid.

Läs mer: Länets femmor bjuds på en resa i tiden

— Vi hörde i skolan att det fanns möjlighet att söka till ett hembygdsläger så vi kollade upp saken och sökte. Sedan kom det ett brev som berättade att vi blivit antagna, berättar Aron Olaison.

Annons

Tillsammans med kompisen Agust Lindell går han till vardags på Ingatorpsskolan i Eksjö kommun, där han kommer att börja sexan till hösten.

I antagningsbeskedet fanns det även ett schema och en packlista. Liggunderlaget, sovsäcken, de oömma kläderna och badbyxorna ger en liten ledtråd till vad det handlar om.

— Här i torpet Lillemo på Slätten i Skillingaryd har vi fått lära oss att tvätta kläder på gammaldags sätt och har tittat på gamla redskap. I morgon ska vi på Vikingalajv i Berghem – det ska bli spännande!, säger Aron.

Agust berättar att de också ska besöka Kulhults lantgård. Andra stopp på resan genom de bortåt 200 år gamla miljöerna går förbi Grönelund, Braskabo, Bondstorp, Byarum och Kvarnaberg.

Lägret är det tredje i ordningen som arrangeras av länets hembygdsförbund. Finansieringen kommer från en minnesfond och möjliggjorde resan för ett 20-tal barn från hela länet, där även Vaggeryds kommun fanns representerad.