Det blir alltså ett firande i dagarna fem. Till stor del är det upplagt i form av inspirerande föredrag för de nuvarande eleverna.

Gert Jonsson är inte bara kommunalråd utan har tidigare även varit ledamot i barn- och utbildningsnämnden:

Glad pojke

Annons

— Jag var inte med inför bygget, däremot tog vi beslut om Fenix 2. Visionen om vad Fenix skulle vara fanns också med när vi tog fram en ny skolplan; en visslande glad pojke som går längs Verner Malmstens väg för att genom Fenix ta sig vidare ut i världen.

Raymond Pettersson, som var med, minns Fenix som ett fredsprojekt där Fågelfors- och Hjortsjöelever fick träffas.

Just det internationella, tillsammans med entreprenörskap och en hög it-nivå, har ända sedan starten varit signum för kommunens gymnasieskola. Det märks också på jubileumsprogrammet.

Företagare från Fenix

Utöver Lisa Lemke, som förutom inslag i tv även driver en restaurang, kommer andra tidigare Fenixelever som Ivan Martic, ett namn inom marknaden för storbildsskärmar, Hilma Olsson som hjälpte flyktingar på grekiska ön Lesbos och många andra som berättar om studier, företagande och internationella kontakter.

Allmänheten är välkommen på fredag för guidade rundturer, utställningar, bildspel och mingel. På onsdag kväll hålls dessutom en föreläsning om Indien på biblioteket.