För ett par veckor sedan samlades trehundra festsugna på Sjöns uteservering, för premiären av Dagsfest på Sjön, ett evenemang där gästerna festar som på nattklubb fast på dagen.

– Konceptet med dagsfest har ju funnits ett tag, men vi ville ta med det till Jönköping. Att det blev just på Sjön beror mest på läget, det är ju ett drömläge här nere på stranden, säger Oliver Marouki, som tillsammans med Christian Hansen och Joakim Rhodin bildar Flamingo Föreningen (FF), gruppen som anordnar festerna.

– Det var fantastisk respons på första kvällen, så det här är ett roligt event att vara hålla här, tillägger Fred Lindström, ägare av restaurangen Sjön.

Dagsfesterna nådde Sverige för några år sedan och blev en välkänd partytrend i Stockholm när Mr French hakade på med eventet Bubbles & Brunch. Även Jönköpingsborna har dagsfestat tidigare, anordnat av exempelvis Kollektivet och Måndag JKPG, men något permanent fäste i stan har konceptet inte haft. Det vill FF förändra.

– Första sommaren var det mycket som behövde gå ihop innan premiären och därför kör vi bara två dagar i år. Men tanken är att det återkommer nästa sommar och då med fler datum, förklarar Oliver Marouki.

Fred Lindström och Oliver Marouki vid uteserveringen som under dagsfesterna får VIP-bord, DJ-bås, scen och stort dansgolv.
Foto: Andrea Jonsson

På festdagen försvinner möblerna från uteserveringen, det byggs upp en scen, flera barer och dansgolv, med flamingos som dekoration.

– En bra grej med dagsfest är ju att man kan festa fast man ska upp tidigt dagen efter och ändå må helt okej, eftersom festen är slut vid sju, säger Fred Lindström.

Annons

– Det känns på ett sätt också lite mer speciellt att klä upp sig fint när man ska ut mitt på dagen. Sen efter festen går många hem för att äta. Vissa gör sig sen redo att gå ut igen och andra avslutar kvällen hemma, säger Oliver Marouki.

Responsen var positiv från från första festen. Inga arga grannar som stördes av musiken, många nyfikna förbipasserande och gäster som lovar att komma tillbaka den 4 augusti.

– Vi räknar med femhundra nästa gång. Det får plats fler än man tror här på uteserveringen, men vi kommer inte trycka in så många att man inte kan röra på sig och ha roligt, säger Oliver Marouki.

Relaterat: Höstens program på Denim and Leather
Relaterat: Moving to Canada utmanar på Svensktoppen