Vilka artister ska engageras för att fylla teatersalongen i Skillingehus? Svaret är att det räcker gott med styrelsen i Vaggeryds kommuns Östra fiberförening – och så förstås en fråga som engagerar.

Nyligen berättade vi om Vfibers, ”Västra fiberföreningens”, stämma. Där var det grundläggande frågor på tapeten. Bland annat en omorganisation – förhandlingen om att bli ett dotterbolag under Vaggeryds energi. I dess östra motpol är man nu på god väg att gå från ord till handling.

— Om de säger att de är på väg att landa, brukar vi svara med att vi är på väg att lyfta, skämtar vice ordföranden, Anders Friberg.

Annons

Fem mil av grävningen är redan klart, genom samförläggning med Eon och Vaggeryds energi som har grävt ner elledningar i området. Men de går inte att koppla in förrän noder och erforderlig teknik har installerats.

Hädanefter blir det entreprenörerna IP only och Sandahls som kommer att utvidga nätet med målet att komma upp i 30 procent anslutna kunder senast om ett år. Det innebär att 240 hushåll kommer att ha fått bredband.

— Nästa sommar kommer vi att vara inne i en mycket intensiv fas med målet att öka till 80 procent före årets slut. Hela nätet ska vara klart vid augusti månads utgång 2019.

Att de sista 20 procenten tar nästan ett helt år beror på att de mest avlägsna anslutningarna får vänta till sist.

Det verkar gå som tåget alltså?

— Nu är orosmomentet att Telia inte behåller sitt kopparnät i området. Om de börjar ta bort telestationer kan det bli många ADSL-kunder som drabbas – i mobilnäten finns det inte alltid täckning, säger Friberg.