Vegetarianism har alltid varit radikalt. Det är inte konstigt, eftersom vi människor har en tendens att ständigt provoceras av vad andra väljer att äta. I vegetarianismen finns en inbyggd ”vi som inte äter kött är bättre människor än ni som gör det”-aspekt, som skapat en polarisering som genomsyrar nutidens syn på mat. Det är inte köttätarnas fel. Att vara vegetarian var, i alla fall förr, ett lätt sätt att provocera etablissemanget. Morrisey, galjonsfiguren för alla som känner sig indie, alternativa och helt enkelt lite speciella, sjöng redan 1985 att ”Meat is murder”. Det har alltid funnits något slags tonårsmässig fuck society-känsla över vegetarianismen, som utan tvivel har legat den i fatet, hindrat den från att bli en folkrörelse. Men det blir ändring på det nu.

Nu vill alla bli vegetarianer.

5 tips: För grönare liv

1) Skippa slentriankött: Beställ en Funghi istället för Capricciosa.

2) Laga fler sopp..

5 tips: För grönare liv

1) Skippa slentriankött: Beställ en Funghi istället för Capricciosa.

2) Laga fler soppor. (Tomat-, spenat-, potatis- och purjolökssoppa...)

3) Prova ett substitut. Barn märker ingen skillnad på köttfärs eller quornfärs – bara det är tacokrydda på.

4) Köp en kokbok, till exempel ”Mera Vego” av Lisa Bjärbo och Sara Ask. Den har enkla vegetariska recept anpassade för barnfamiljer. Laga ett i veckan.

5) Inspireras på nätet. Youtube-serien ”Fattiga veckan” lagar enkel och billig vegetarisk mat.

Det är 2016, vegomatens förlovade år. SVT gör sitt första vegetariska matlagningsprogram. Hamburgerkedjan Max lanserar inte mindre än fem nya köttfria alternativ. Populära Jönköpingsrestaurangen Bada Bing, i vars inredning en glasfiberko i naturlig storlek med styckningsschema uppritat på kroppen ingår, lanserar en ny vegetarisk burgare. Gjord på selleri. Men är det här en vanlig hälsotrend? En ny hobby för hipsters som redan provat att långkoka alla sorters kött som står att uppbringa?

I en intervju med Riksutställningar säger Karin af Klintberg, producent för ”Historieätarna”, att vår mat och vårt förhållande till den säger otroligt mycket om den tid vi lever i. Kommer framtiden att tro att 2016 var en tid när människor var besatta av att äta raw food och göra krigarpositioner i motljus?

Eller kommer vår nutid visa sig ha varit en brytpunkt, när vi insåg något viktigt?

Annons

För nu beslutar sig helt vanliga karnivorer i mina sociala medier-flöden plötsligt för att bli veganer. Oftast efter att de sett den omdiskuterade dokumentären” Cowspiracy” från 2014, där Kip Andersen förklarar hur tärande boskapsindustrin är för vår planet. Filmen är en skräckupplevelse även om siffrorna som uppges i den har debatterats. Och den har setts av många andra än de redan frälsta.

Är det tecken på en riktig samhällsomställning vi ser?

Kulturen började prata om det för länge sen, långt innan vi andra vaknade och kände lukten av en döende planet. Jonathan Saffron Foyers ”Äta djur” väckte mycket uppståndelse när den kom 2011, och Margret Atwoods Madd Addam-trilogi handlar mycket om de ändliga resurserna, om vad vi kommer att äta när det vi åt förr har tagit slut. New York-konstnärerna Miriam Simuns och Miriam Songsters var inne på samma linje när de 2013 skapade verket Ghost Food, där de ur en foodtruck serverade konstgjorda substitut till mat som de menade kan komma att försvinna i framtiden. Torsk, till exempel. Och i Holly Black och Cassandra Clares fantasyserie Magisterium (andra delen kommer på svenska nu i vår) äter eleverna på den underjordiska trollkarsskolan mat som enbart baseras på lavar.

Jag hoppas på mer kultur på det här ämnet. När kommer konstutställningar om regnskogsskövlingen som sker till förmån för djurfoderodling? När kommer dansföreställningar som illustrerar den industriella boskapsuppfödningen där djuren packas tätt, tätt? Precis som i alla brytpunkter behövs kulturen nu. Precis som den tar sig an flykt, migration, krig och romernas situation, behöver den ta sig an maten och miljön.

Och det gör den till viss del. I vår turnerar Scenkonstgruppen med monologen ”Grismanifestet”, en föreställning om en kvinna som inte står ut med att se hur människan fördärvar klimatet. I april spelas den i Jönköping.

Och är man ute efter inspiration utan pekpinnar för att lätta sitt dåliga köttsamvete, behöver man inte se längre än till vårens bokutgivning. Vartenda svenskt förlag med självaktning släpper en vegetarisk kokbok i vår.

Fotnot: Del 5 av 5 av "Vegorätt" sändes tisdagen den 16 februari och finns nu här på SVT Play.