Liberalerna i Jönköping vill att vägarbetena samordnas bättre. Detta efter att den anrika fiskbutiken Wallins Fisk stängs, enligt ägaren som en följd av de många vägarbetena på Söder och Torpa. Till Jnytt säger dessutom ägaren, Tommy Eskilsson, att han tror att fler butiker kan följa men att många sitter i klistret med lån och därför inte kan lägga ner.

I ett pressmeddelande skriver liberalerna David Gerson, Angela Hafström och Annica Lind Nordberg att småföretagarnas situation måste tas på största allvar.

Planeras bättre

Bland annat föreslår partiet att de butiker som drabbas hårt får någon form av stöd för att fortsätta men de vill framförallt se bättre samordning av vägarbetena.

– Skall flera åtgärder genomföras måste de i möjligaste mån planeras för att göras samtidigt, vi kan inte ha VA-arbeten ena kvartalet följt av bredbandsutbyggnad nästa kvartal, säger Annica Lind Nordberg (L) i pressmeddelandet.

Är självkritiska

David Gerson (L) är ledamot i tekniska nämnden och han vill att tekniska kontoret får ett utökat ansvar för entreprenörerna vid kommunala vägarbeten.

– Jag tänker att man måste vara ännu mer noggrann vid sin samordning. De åtgärder som görs är sådana som måste göras men man måste hitta sätt så att kunder och leverantörer kan komma intill butikerna, säger han.

Annons

Ni sitter själva med i styret och har gjort under de år som de här olika vägarbetena skett på det sett de har skett, är ni självkritiska?

– Ja, det tror jag man måste vara. Vi har nog inte förstått vidden av de arbeten som genomförs och har inte haft nog med samordning mellan de olika kontoren. Förvaltningarna gör så gott de kan men de måste få tydligare uppdrag så att butikerna kan fortsätta driva sin verksamhet, säger David Gerson.