Stenhuggaren får delvis en liknande utformning som de japanskinspirerade lägenhetsfastigheten intill, som kammade hem både stadsbyggnadspriset och HSB:s nationella utmärkelse som bästa byggnation. Storleken på de 47 nya lägenheterna varierar från två till fem rum och ytan 55-125 kvadratmeter. Insatserna varierar från 1,1 miljoner kronor och upp till strax under tre miljoner kronor, med en årsavgift i snitt på 696 kronor per kvadratmeter. Och intresset för de nya lägenheterna är stort - redan nu finns bara ett tiotal kvar till försäljning. Fastigheten har också skärpta miljökrav när det gäller energiförbrukning, inomhusmiljö, material och kemikalier.

Fakta: Miljökrav

Fastigheten med 47 lägenheter får certifieringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär skärpta mil..

Fakta: Miljökrav

Fastigheten med 47 lägenheter får certifieringen Miljöbyggnad Silver. Det innebär skärpta miljökrav kring energislag, ljudmiljö, ventilation och fuktsäkerhet. Certifieringen är ett led i HSB:s strategi för att minska utsläppen från sina bostäder.

– Det blir puts med skifferfasad och material från brasiliansk havsbotten, något som är unikt i Jönköping. Det kommer att finnas torktumlare och tvättmaskin i alla lägenheter, dubbla balkonger och garageplats till alla bostäder, säger byggchefen Pierre Krusing.

Byggprojektet innebär näst sista etappen för HSB på Södra Kålgården. Om några år räknar man också med att komma igång med lägenhetsbyggnationer kring Munksjön i höjd med Jordbrorondellen.

HSB