Socialsekreterare och andra i ett nätverk beskriver att det nu finns misstanke om organiserade självmord bland ensamkommande barn från Afghanistan. Det är otroligt allvarliga uppgifter, sa Barnombudsman Fredrik Malmberg till Ekot tidigare i veckan.

Enligt Ekots uppskattning känner man till att de senaste halvåret har fem ensamkommande ungdomar begått självmord. En i Ed och en i Trollhättan den senaste tiden. Men det finns ingen säker statistik och troligen ett mörkertal eftersom de saknar uppehållstillstånd och därmed personnummer.

I Jönköping har man pratat med ungdomar på de kommunala HVB-hemmen och varnat de ensamkommande från att gå in på forum på nätet där man nästintill uppmuntrar varandra till självmord.

Det säger Amir Malaki, chef för två HVB-hem i Jönköping och Marie Andersson, områdeschef på Jönköpings kommun till P4 Jönköping.

Självmorden kan bli ett sista desperat sätt att påverka politikerna att sluta med avvisningarna till Afghanistan.

”Få ut dom”

Annika Sehlstedt är god man och länsombud i Riksföreningen för gode män i landet.

Annons

— Detta är dagens plåga. Det är något fasansfullt som pågår just nu, säger hon om självmorden.

Men hon hör också om självskadebeteende som knivskurna armar.

— Smärtan i armarna gör att man tillfälligt glömmer ångesten i huvudet.

Det finns också fall där pojkar blivit apatiska och okontaktbara.

Annika Sehlstedt får minst ett samtal per dag från förtvivlade gode män som ansvarar för unga som hotas av utvisning. Migrationsverkets åldersuppskrivningar och nya policy sedan i somras är att man utvisar till Afghanistan när de unga har fyllt arton.

— Kan de inte bevisa sin ålder så bestämmer Migrationsverket. Min uppfattning är allt mer att Migrationsverket bara har en agenda just nu. Få ut dom.

Självmorden och psykiska ohälsan drabbar även indirekt personal på HVB-hem och lärare i skolorna som ska stötta de ensamkommande.

Hoppas på hårt tryck

De som avvisas kan få ett bidrag för att kunna starta sitt nya liv.

När avvisningen till Afghanistan är gjord kan pojken kvittera ut 30 000 kronor från svenska staten i ett kontor i Kabul, berättar Annika Sehlstedt.

— Jag känner till två som blev nedslagna och rånade direkt, säger hon.

Situationen i Afghanistan blir allt värre med bomber och attacker. Senast drabbades Röda Korset och domstolspersonal i Kabul.

Annika Sehlstedt hoppas att politikerna i Riksdagen inte längre kan stå emot det starka trycket att sluta med avvisningarna. Frågan ska tas upp i socialutskottet på initiativ av Kristdemokraterna.

— Vi ska närmast skicka en skrivelse till socialförsäkringsutskottet från Riksföreningen för gode män. Till slut måste de reagera, hoppas hon.