Ola Helt, Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson skickade under måndagskvällen ut ett gemensamt pressemeddelande om att de lämnar partiet.

– I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade. Under samma period har det inte riktats kritik mot oss i vår politiska gärning utan det har helt handlat om personangrepp, skriver de i pressmeddelandet.

Avslutningsvis skriver gruppen: ”Av ovan nämnda skäl väljer vi att lämna det moderata partiet men sitta kvar på politiska uppdrag mandatperioden ut.”

Anders Jörgensson sitter som ordförande i tekniska nämnden, Ola Helt och AnnMarie Grennhag är ledamöter i kommunstyrelsen, och Carin Berggren kommunalråd.

Annons

Tidningen har varit i kontakt med Anders Jörgensson, som bekräftar pressmeddelandet.

– Jag kan bekräfta att det stämmer att vi hoppar av, i övrigt vill jag inte säga någonting, du får prata med Carin Berggren. Jag sitter upptagen, säger Anders Jörgensson.

Med de fyra moderaternas avhopp innebär det att Alliansens tidigare knappa majoritet – 37 mot de rödgrönas 36 – tappas mot oppositionen. Alliansen kommer nu ha 33 mandat, de rödgrönas 36.

Moderaterna Thomas Bäuml och Kent Ly som har benämnts att tillhöra den andra falangen i partiet är fåordiga på måndagskvällen.

— Jag har ingenting att säga om det, du får prata med vår gruppledare Peter Jutterström, säger Thomas Bäuml.

— Jag har inte sett pressmeddelandet så jag vill ligga lågt just nu.

Ni riskerar att tappa majoriteten - hur ställer du till det?

— Det har jag inte hunnit räkna på, det får vi återkomma till, säger Kent Ly.