Till sin hjälp har han haft den italienske kocken och vegetarianen Nicola Triggiano som blev vegetarian för två år sedan. Det började med ren och skär nyfikenhet och intresset för näringsliv och hälsa växte allt mer.

Också Bada Bings gäster har frågat efter fler vegetariska alternativ och David Zeren tycker att det är självklart att ett hamburgeri med ambitioner ska ta fram en egen vegetarisk burgare. Det var ett störningsmoment, säger han, att Bada Bing inte hade ett eget hemlagat vegetariskt alternativ.

Men det blev ingen mosad burgare av bönor eller linser. Istället har Nicola Triggiano föreslagit en långtidsbakad skiva selleri, med olivolja och salt som enda kryddorna. Det låter konstigt att tugga i sig en tjock skiva selleri inklämd mellan två bröd.

Men efter långtidsbakningen är den full av smaker. Den vegetariska burgaren serveras med en grön ärtpuré med citron och mynta, picklad lök, sallad– och det blir mycket gott, oväntat och grönt.

— Att kunna erbjuda den här burgaren är ett sätt att visa våra vegetariska gäster att vi bryr oss och tar dem på allvar. Den som är köttätare ska också kunna växla om och äta den här, säger David Zeren.

Det blir allt vanligare att människor blir flexitarianer, en slags deltidsvegetarian där man vissa dagar utesluter kött och fisk. Över hela Europa går trenden mot en grönare matlagning och det är inne, och nödvändigt för ett hållbart samhälle, att äta grönt även om man inte är uttalad vegetarian.

Bada Bing Burger

Öppnade på Östra Storgatan 82 i oktober 2014.

Ägarna är David Zeren, Abraham, Barre, I..

Bada Bing Burger

Öppnade på Östra Storgatan 82 i oktober 2014.

Ägarna är David Zeren, Abraham, Barre, Ibrahim och bröderna André och Christian Iskander.

Framgången har gjort att Bada Bing snart expanderar med en franchisekedja på orter med minst 60 000 invånare i hela landet.

Annons

Bada Bings nya vegetariska hamburgare har tagit några månader att ta fram. Den har provbakats i ugnen, olika tillbehör har testats och nu är kockarna snart i mål.

David Zeren tror att grönsaksalternativet kommer att växa men att köttet på Bada Bing förblir det primära. Snart tar de fyra delägarna steget ut i hela landet med en franchisekedja där Bada Bing ska etableras i orter med minst 60 000 invånare.

De nya kockarna på restaurang Sjön satsar också på mer gröna råvaror där kött och fisk blir ett komplement istället för grönsakerna. Skolmaten satsar på fler gröna rätter. Tre gånger i veckan erbjuds vegetariska alternativ. För kocken Åke Petersson på Kålgårdsskolan är det självklart att han lagar de alternativa vegetariska rätterna från grunden istället för att ta till hel–eller halvfabrikat.

— Det finns en ökad medvetenhet hos folk om att det är bra att äta mer grönt och utbudet av grönsaker har blivit allt bättre. På sikt måste vi gå mot det hållet. Men jag kommer aldrig att sätta i mig en rimmad gurka istället för en rimmad oxbringa, säger han.

Jens Markulf, kock och delägare till Småländska kolonin, Tegel, Brasseriet och Neo, märker också av den gröna trenden.

— Kocken Paul Svensson är väldigt duktig på det han gör. Det är bra att förädla billiga råvaror och låta den robusta sellerin ta plats på tallriken. Vi nischar oss inte som vegetariska restauranger men låter grönsakerna ta stor plats på tallriken, säger han.

Hamburgerkedjan Max i Jönköping serverar från och med den 21 januari en vegetarisk burgare av bönor och en som är gjord av det nya sojaproteinet Oumph!

— Vi märker att allt fler blir deltidsvegetarianer så vi vill vara med och ställa om, säger Fredrika Fredmark på Max huvudkontor i Luleå.

I Sverige är mellan 5 och 10 procent av befolkningen vegetarianer.

Fotnot: Skivad rödlök som läggs i en lag av ättika, socker och vatten kallas "picklad lök".