Annalie Elf är volontär och har jobbat med flyktingarna på Mullsjö camping. Hon vittnar om en stor uppgivenhet hos personalen men också att flyktingarna är väldigt ledsna över beskedet. Det var i fredags eftermiddag som de fick information om att 16 av flyktingarna på boendet skulle bussas till Skillingaryd.

— Det kom som en chock. De mår jättedåligt nu. Vi har jobbat jättemycket för att de ska få ett socialt liv och för att de ska må bra. Helt plötsligt kommer detta och det är ingen som svara på varför, säger Annalie Elf.

Mullsjö camping är ett akutboende för flyktingar där tanken är att de bara ska bo några dagar, högst en vecka. Men de som nu ska bussas till Skillingaryd har bott på boendet i tio veckor.

— De har fått gå på svensklektioner, tränat innebandy och besökt kyrkor, allt för att de ska må bra. Nu gråter de bara, säger Annalie Elf.

Annons

JP kontaktade campingens ägare Anders Stein som också är aktiv politiker i Mullsjö Framtid.

— Migrationsverket har inte pratat med oss. Det är ett väldigt konstigt agerande. Jag har försökt få tag på Migrationsverket men det är ingen som svarar. Om det fungerar såhär runt om i Sverige så kan jag förstå att det kraschar med flyktingmottagandet, säger han och tillägger:

— Ska man lyckas så måste även myndigheterna sluta vara myndigheter. Det är rent trams det de gör.

Han berättar att eftersom flyktingarna fått stanna så länge på campingen har han engagerat sig för dem så att de ska kunna etablera sig socialt.

— Vi har ordnat med praktikplatser, de har fått vänner och familjer som stöttar dem. Sen helt plötsligt rycks de bort. De har flytt från en regim och så kommer de till det här.

Han vittnar också om hur flyktingarnas psykiska hälsa påverkas av migrationsverkets agerande.

— Många av dem mår inte bra på grund av det de har flytt ifrån. De har hunnit skapa relationer här och de kommer från olika länder men de har funnit varandra. Integrationen här har fungerat väldigt bra, säger Anders Stein.