En grupp ungdomar som flytt till Sverige från Afghanistan fick en uppgift från sin religionslärare på Erik Dahlbergsgymnasiet. Uppgiften var att de skulle skriva ett brev till Gud. Resultatet blev så bra att hon tyckte att breven borde ställas ut.

Religionsläraren, Åsa Levander, kontaktade då Eva Edevik på Teaterstickorna. Hon kontaktade i sin tur regissören Davood Tafvizian som också är skådespelare.

— Det klickade direkt och vi utgick från breven som inspiration. Sedan har vi suttit och pratat om tankar. Det finns så många frågeställningar som man har inför Gud, säger Eva Edevik.

Annons

En av eleverna som skrivit ett av breven som stod uppställda utanför Caféscenen på Spira var Ali Soltani.

— En asylsökande i Sverige kan inte göra så mycket annat än att vänta på svar. Man kan inte använda sin talang och man blir ofta orolig, säger Ali Soltani som själv befunnit sig i den situationen.

Wase Resha har också han nyligen kommit till Sverige. Han har själv inte skrivit något brev.

— Davood var och besökte vår skola och då sa jag till honom att jag gillar skådespeleri. Då kontaktade han mig så fick jag vara med, säger han.

Integrationsprojektet är ett samarbete mellan Teaterstickorna, Erik Dahlbergsgymnasiets språkintroduktionsklasser, Sensus och Smålands musik och teater.