För en tid sedan inbjöds en grupp språklärare inom introduktionsprogrammet vid Fenix, däribland Erica Gunnarsson Kibowa och Christina Ståhl, till aulan:

— Vi travade iväg, 5-6 lärare, och möttes av cirka 70 elever som satt och väntade på oss. De berättade då att de var väldigt oroliga för den senaste tidens utvisningar och förflyttningar av 18-åringar från HVB-boendena i Vaggeryd, de bad om hjälp, berättar Christina.

Brevet till nämnden

Mötet resulterade bland annat i ett brev till kommunens socialnämnd: ”Under den tiden som vi har bott i Vaggeryd har vi fått chansen att träffa många fina människor i form av lärare på Fenix, personal på boendet, nya svenska kompisar etcetera. De har hjälpt oss att hitta tillbaka till ett normalt liv. Vi har också börjat att känna att vi har fått ett nytt hem i det nya landet, ett hem som för många av oss har alltid varit som en dröm, ett hem där vi för första gången kan känna oss trygga.”

Domens dag

18-årsdagen brukar för svenska ungdomar vara en glädjens dag; över att bli vuxna, få ta körkort, köpa öl på restaurang eller få gifta sig. För de ensamkommande blir den istället en domens dag.

Annons

För det första upphör det kommunala ansvaret att upplåta HVB-platser. Det innebär att pojkarna blir vanliga flyktingar under Migrationsverkets ansvar. I praktiken innebär det att de skickas till de kommuner där det finns sådana boenden. För det andra kan de, speciellt om de kommer från Afghanistan, utvisas till ett ovisst öde i hemlandet, där många av dem tillhör utsatta minoriteter.

En lagändring är dock på gång, enligt vilken 18-åringar tillåts gå färdigt i skolan. Men de kan fortfarande skickas iväg från kommunen. Det är detta som eleverna på Fenix nu reagerat på.

— Varför ska det vara så bråttom, varför kan man inte vänta åtminstone till halvårsskiftet?, undrar Christina Ståhl.

För många

Ja, varför är det så bråttom att stänga HVB-hemmen?

Tidningen har, utan resultat, sökt representanter för socialnämnden, som satt i möte under torsdagen. Däremot svarar tidigare socialnämndsordföranden och kommunstyrelsens ordförande, Gert Jonsson (M):

— Kommunen har nya krav på mottagande att ta ställning till, och om vi inte följer regelverket riskerar vi att få för många att ta hand om.

Samtidigt, konstaterar Gert, har verksamheten med ensamkommande genererat ett överskott. Frågan är om de pengarna kan användas till ett förlängt boende.

— Tanken var nog att de istället ska användas till att integrera de som blir kvar. Men det är upp till socialnämnden att ta ställning till, det är den som äger frågan, säger Gert Jonsson.