För tre år sedan stämde Konkurrensverket flyttfirman Alfa Quality Moving, med huvudkontor i Jönköping, på 32,1 miljoner kronor. Detta grundade sig i en misstanke om att Alfa Quality Moving ingått en kartell med två andra företag vilket strider mot konkurrenslagen.

Ytterligare åtta år tillbaka hade nämligen Alfa Quality Moving köpt upp verksamheter från två andra företag och i samband med detta ingick de en klausul om att under fem år framåt inte konkurrera med varandra. Detta upptäcktes vid en så kallad gryningsräd 2013 då flera myndigheter gjorde ett oannonserat besök hos bolaget.

LÄS MER: Friande dom för flyttbolaget

Friades igen

Kenneth Egelrud, vd för Alfa Quality Moving, hävdade att myndigheten gjort en felaktig tolkning.

Annons

— Vi anser att Konkurrensverkets tolkning är helt fel. När man köper företag är det vanligt att man skriver en konkurrensklausul så att man säkerställer affären när man gör en investering, sa han då.

Fallet prövades i Stockholms tingsrätt med utgången att Alfa Quality Moving friades från misstankarna. Nu har fallet prövats i ytterligare en rättslig instans, Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt - och även här friades Alfa Quality Moving.

— Det är en enorm seger och en stor lättnad, kommenterar Kenneth Elgelrud, vd för Alfa Quality Moving, domen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Flyttbolag i kartellhärva

Krävt mycket

— Myndighetens process mot oss har pågått i nästan fem år och har krävt enormt mycket energi av såväl företagsledning som personal.

Kenneth Egelrud hoppas att domen även ska vara en hjälp för andra företagare.

— Nu finns ett tydligt utslag som inte kan överklagas och vi väljer att lägga denna påfrestande period bakom oss, blicka framåt och gå vidare för att utveckla företaget ytterligare för att vara det svenska alternativet på den internationella flyttmarknaden.