Det blev klart i december förra året att restaurang Sjön får fem nya ägare. Med målet att kanske öppna vid månadsskiftet januari/ februari är de nya ägarna i full gång med att sätta sin egen prägel på restaurang Sjön som en gång byggdes och ritades för stjärnkocken Tommy Myllymäki.

De tar över Sjön

Stefan Skotte, Simon Dahlén, Jesper Rogö och Niklas Schönborg driver idag El Duderino vid ..

De tar över Sjön

Stefan Skotte, Simon Dahlén, Jesper Rogö och Niklas Schönborg driver idag El Duderino vid Östra torget.

De fyra tar över Sjön tillsammans med Erik Beckman som jobbat på Småländska kolonin, Neo, Spira och Sjön.

Niklas Schönborg, som jobbat bland annat på Spira, Neo och Studion tar över i köket på Sjön tillsammans med Erik Beckman.

Simon Dahlén blir ansvarig kock på El Duderino.

— Det är designern Jens Fager som har gjort miljön här och det är inget man ändrar på. Bortsett från att vi gör en ny bar och andra mindre förändringar, säger Jesper Rogö.

Erik Beckman är kocken som gått i Tommy Myllymäkis fotspår och jobbat med honom på alla hans restauranger i Jönköping. Han var också en i teamet som under flera år tävlade med målet att få Tommy Myllymäki till mat–VM i Lyon förra året. Det blev ett brons där i januari. Erik Beckman var motsvarigheten till sportens materialare med uppgiften att se till att rätt grejer fanns på plats vid rätt tidpunkt.

Vad lärde du dig?

— Att ta en råvara och forska i den så djupt det bara går. Vi avverkade kanske 200 kilo jordärtskockor innan vi var nöjda med garnityren. Från klockan åtta på morgonen till tolv på natten kunde vi hålla på med bara det.

Var det ett svårt beslut att ta över restaurang Sjön?

Annons

— Nej. Tommy frågade mig först om jag ville, men jag ville inte ta över själv. Jag ringde Niklas Schönborg på El Duderino och frågade om de ville vara med, säger Erik Beckman.

Eriks och Jespers bästa tips just nu

• Sean Brocks kokbok "Recipes and Stories. Sean Brock är chef för krogen Huski Charleston ..

Eriks och Jespers bästa tips just nu

• Sean Brocks kokbok "Recipes and Stories. Sean Brock är chef för krogen Huski Charleston och Nashville, en av världens mest kända krogar.

• Paul´s kök, En grönare matfilosofi

• The Nordic Cookbook av Magnus Nilsson på Fäviken, en matbibel med mycket att läsa och med 700 recept.

• Chef´s Table, en amerikansk dokumentärserie på Netflix med reportage om kända kockar.

• Drömresan går till krogen Fäviken Magasinet i jämtländska fjällen som är fullbokad fram till den 23 mars nästa år. "Att åka dit, äta en 30– rätters, ligga över och åka hem".

— Magkänslan var bra, vi nappade direkt, säger Jesper Rogö som varit med och gjort krogen El Duderino vid Östra torget till en stor succé på knappt två år.

Gränsen mellan lyxkrogar och bra bistros håller på att suddas ut. Miljöerna på krogar med högklassig mat blir stimmigare, det kan vara trångt och möblerat med Second hand– möbler. Erik och Jesper visar runt i lokalen. De stora glasfönstren ut mot Vättern är en ständigt levande tavla, igår med snöfall över stranden och sjön.

Över hela kockvärlden går det ett stråk mot mer grön mat och så blir det också på restaurang Sjön. Måltiden, säger Erik Beckman, ska vara baserad på grönsaker och fisk eller kött ska vara komplementet. Det finns, säger han, en utmaning i att laga vegetariska rätter.

Gästerna på restaurang Sjön ska kunna se hur det går till. I mitten av restaurangen blir det ett långbord, med flera sittplatser, med kokböcker man kan sitta och bläddra i och en av kockarna ska laga maten vid ena bordsänden. Ytterligare ett större bord i betong ska rymma minst tio till tolv personer.

Somrarna då?

— Sjön borde bli det självklara stället att hänga på med någon form av klubbverksamhet, säger Jesper Rogö.