Bakgrunden till de öppna seminarier för allmänheten som hålls på fredag, dels i Mullsjö Missionskyrka på förmiddagen och dels i Pingstkyrkan i Huskvarna på kvällen, är de tiggande människor från Bulgarien som kommer till Sverige och bland annat Taberg, Gränna, Huskvarna, Mullsjö och Habo. Hjärta till Hjärta vill även fokusera på människohandeln och korruptionen i de utsatta nordvästra delarna, som även SVT:s Uppdrag Granskning nyligen uppmärksammade.

— Vi vill också förmedla en positiv touch med anledning av det programmet. Den här nordvästra delen i Bulgarien varifrån de här romerna kommer, räknas som den fattigaste i Europa. Hjärta till Hjärta gör en särskild informationssatsning mellan torsdag och lördag där vi också kommer till Linköping och Avesta, berättar Jönköpingsbon Christer Tornberg, informatör på Hjärta till Hjärta.

Under samlingarna på fredag medverkar också biståndsorganisationens bulgariska samarbetspartner Bulgarian Aid Mission, liksom anställda i Hjärta till Hjärtas pågående Bulgarienprojekt. Insatserna består bland annat i att stödja romska barns skolgång.