På Norrängen i Huskvarna hittar vi Ölbryggeriets Brasseri, eller Kroatorpet som det hette förr. De är fortfarande kvar i själva Kroatorpet, men hembygdsföreningen ville inte förknippas med ölen och därmed var det dags att hitta ett nytt namn.

— Vi har ju alltid brottats med namnet Kroatorpet när vi ska marknadsföra eftersom det inte är självklart att det är ett kafé. Sedan kom vi på Ölbryggeriet, då är det ingen fråga om vad vi sysslar med, säger Magnus Tjäder som är bryggare och ägare tillsammans med hustrun Nina.

Paret har under tiden vi är på plats även hantverkare i lokalen, de håller på och fixar i ordning så att en avdelning av köksområdet ska kunna vara ett bryggeri på heltid. Vi är dock inte där på grund av det, vi är där för att följa med under en bryggning av en american pale ale.

Först börjar Magnus med mäskningen. Han kokar upp kornet till 65 grader och låter det sedan stå så i en timme för att ta ut sockret - som är det som man vill ha åt i säden.

— Det är beroende på vilken öl man vill göra, men generellt är det en timme. Sedan sköljer man igenom hela säden utan förstöra eller röra på den. Rör jag det blir det en grumlig öl, säger Magnus Tjäder.

Den mängd malt som man vill ha är anpassad till den alkoholstyrka som han vill ha på ölen. Sedan kokar han allt i en timme. I den processen använder han sig av en app som räknar ner till när humlen ska läggas i.

— Ju tidigare man har i humlesorterna desto mer beska. Första satsen av humle las i redan när det började koka och det ger beskan eller tyngden i ölen. Ju senare humlen läggs i desto fler smaker blir det av den. I just den här är det ingen humle i just nu, så det är när jag har stängt av koket lägger jag i humlen och i den här sorten (apa) är det kopiösa mängder humle. Det innebär att då kommer alla smaker och aromer med - inget kokas bort eller växer till beska utan allt finns kvar.

Annons

Efter koket så ska allt kylas ner snabbt. I det här fallet är det ner till 20 grader eftersom det är en ale. Efter nedkylningen hamnar det med torrjäst i jäshinkar och ska stå i tre veckor. Men exakt hur länge varierar från ölsort till ölsort.

— Jag har en altbier (mörk överjäst öl) på gång som ska jäsa i fyra veckor och sedan ska den lagras i åtta veckor. Den är jättejobbig. Det värsta för en bryggare är väntetiden. Den här är klar om fem veckor, det är rätt lång tid.

Viktigast att tänka på i bryggeriprocessen? Att allt är sterilt och rent. Den är a och o för att se till att en sats med öl inte blir dålig.

— När koket är slut är det renlighet som är det absolut viktigaste. Mycket går fel för att man slarvar med renligheten. Andra saker som är viktiga är temperaturer vid mäskning så att man får ut rätt socker och så vidare, säger Magnus och pausar en stund innan han fortsätter:

— Råvaror, det är egentligen det absolut viktigaste. Man kan inte trolla, det måste vara bra kvalitet från början.

Recepten gör han ofta när han kommer hem från jobbet. Magnus berättar att han aldrig blir mätt på öl utan kvällstid sätter sig ned vid datorn och plitar ner nya tankar på recept. När sedan receptet är klart brygger han en sats, efter det ändrar han lite på receptet varje gång han brygger det tills han är helt nöjd.

— Just ipan är jag nöjd med efter sjätte omgången. Nu är den sjukt bra. Så det har tagit ett halvår säkert. Har man grundkunskaper ser man i recepten var man vill för någonstans, sedan de där sex satserna senare är mer för egen del, finjusteringar. Det är för att jag vill ha det mer åt ett visst håll. Visst har det kommit någon öl som inte har blivit bra, men då åker den direkt i slasken.

För det är så att även om man har allting fixat, såväl renlighet som råvaror, kan det ändå bli fel. Magnus berättar om en öl som gick helt snett trots att alla förutsättningar fanns där.

— Jag hade planen att jag skulle göra en öl åt amber-hållet, lite rödaktig. Sen mitt under ändrade jag mig och hällde i lite humle när den slutat koka så att jag skulle få mer tryck av humlen och lite av den härliga gula färgen. I efterhand är det rätt självklart att en gul öl och en röd öl blir brun. Så när jag hällde upp denna fantastiska ölen så smakar den gudomligt men ser ut som nyponsoppa. Allting fanns, men det går ju inte att hälla upp nyponsoppa i ett glas. Så det blev 100 liter som gick åt skogen. Det var bara för att jag ändrade mig under bryggningens gång.