För sångerskan Elize Ryd är Huskvarna inte obekanta trakter. Förutom att bandet har spelat där tre gånger så är det faktiskt så att Elize är delvis uppväxt i Jönköpingstrakten och har mycket släkt som bor där.

— Jag föddes i Värnamo, men bodde i Jönköping under uppväxten. Jag gick lågstadiet på Tabergsskolan och sedan gick jag mellanstadiet inne i Jönköping. Jag har en del släktingar som bor kvar så alla kommer på fredag, säger Elize och skrattar innan hon fortsätter:

— För mig blir det som en släktträff.

Ni är kanske mer kända utanför Sverige, varför tror du att det är så?

— Jag tror att det beror på att det finns en större marknad för musiken utomlands. Vår musik spreds genom sociala medier från början och folk utomlands tycker att vi låter väldigt exotiskt i och med att vi har ett väldigt svenskt sound. Vi har inspirerats av allt från svensk metal som pop som ABBA. Svenkar kanske inte tycker att det är lika fantastiskt, säger Elize som påpekar att de ändå har varit bland de mest spelade banden på radiostationen Bandit Rock.

Ni har ju bytt ut två medlemmar - Jake E och Andreas Solveström - som mer eller mindre var med från början. Hur har det påverkat ert sound?

Annons

— Jag vet inte riktigt. Vi är så målinriktade jag och Olof som skriver låtarna. Det är ändå musikskrivandet som är kärnan i ett band och det kommer inte att förändras. Så därför känner vi inte att det påverkar även om det är tråkigt. Fansen verkar ta det väldigt lätt, det är så vanligt att medlemmar byts ut i band.

Det verkar vara särskilt så inom hårdrocken.

— Ja, jag har också reagerat på det. Jag har tidigare undrat "varför accepterar folk det? Hur kan de gå med på att någon försvinner?". Jag har undrat varför det inte blir mer rabalder, men det är tydligen så det är bra. Nightwish har ju till exempel bytt ut en hel del och är väldigt framgångsrika.

Du var ju själv en potentiell ersättare till sångerskan Tarja Turunen i Nightwish.

— Jag gjorde en audition, det var min första ingång. Men jag tänkte "äsch, jag startar ett eget band så vi kan konkurrera istället för att sitta och gråta". Olof som hjälpte mig att spela in demon sa till mig att om jag inte fick jobbet i Nightwish så skulle vi starta ett eget band. Och så blev det, säger Elize och fortsätter:

— Jag har faktiskt sjungit med dem också. Vi åkte som förband till dem med Kamelot och då blev sångerskan dålig. Så jag och en till fyllde in på sången då. Jag hade kunde ju låtarna eftersom jag hade repat in dem, även om jag var lite rostig.

Härnäst, efter spelningen i Huskvarna Folkets Park, väntar ännu mer turnerande. Först två veckor i Finland innan det blir festivaler och en Europaturné.

— Senare får vi nog åka tillbaka till Japan och sedan tillbaka till USA igen. Men det har vi inte bestämt. Men det blir så, det är samma rutt som vi har hållit på med i sju år.

Konserten i Huskvarna Folkets Park är 31 mars. Förband är Sonic Syndicate.