Det är Länsförsäkringar som med hjälp av Novus har undersökt hur bra föräldrar är på att spara till sina barn och det visar sig att det skiljer sig en hel del mellan länen.

Rikssnittet ligger på 575 kronor per barn och månad och är en ökning på nära 30 procent sedan den förra undersökningen gjordes 2015. Mest pengar sparar föräldrar i Stockholms län där snittet är 701 kronor per barn och månad och minst sparar föräldrarna i Jämtlands län där motsvarande siffra är 401 kronor. Jönköpings län placerar sig ungefär i mitten med ett snitt på 519 kronor.

LÄS MER: Expertens bästa tips: Så står du emot kommande finanskriser

Det skiljer sig

Undersökningen visar också att de som tjänar mer i större utsträckning sparar mer regelbundet till sina barn.

Sju av tio hushåll med en gemensam månadsinkomst på 55 000 kronor eller mer säger att de sparar regelbundet, medan bara fyra av tio hushåll med en inkomst på mellan 20 000 och 30 000 kronor sparar regelbundet.

De med den högre inkomsten sparar i genomsnitt 655 kronor i månaden, medan de med lägre inkomst sparar i snitt 317 kronor per barn och månad.

LÄS MER: Experten: Så överlever du januari

Annons

Är oroväckande

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson spelar det stor roll hur många kronor föräldrarna sparar. Hon anser att det är oroväckande att skillnaderna är så stora, eftersom det innebär att en sämre start i livet för de med ett lägre startkapital.

– Med en genomsnittlig avkastning på fem procent skiljer det 119 810 kronor mellan vad de två barnen har i startkapital när de fyller 18 år, säger hon i ett pressmeddelande i samband med att undersökningen presenteras.

– Ränta-på-ränta-effekten är mäktig och bidrar till att även mindre belopp kan bli stora över tid. Det bästa sättet att utnyttja den är att spara kontinuerligt och över en så lång tidsperiod som möjligt

Fotnot: I undersökningen deltog 2500 föräldrar från Sverige.

LÄS MER: Ekonomen tipsar: Så lär du ditt barn om pengar