Den ideella organisationen Unga aktiesparare vill med olika typer av event och föreläsningar utbilda sina medlemmar i ekonomi och olika sparformer. Timothy Gullberg, 26 år, arbetar som konsult inom ekonomifrågor och redovisning och sitter även som ordförande för Unga aktiesparare i Jönköping. Han säger att det ökade intresset kan bero på att börsen går bra nu.

Fakta: Unga aktiesparare

Unga aktiesparare är en ideell organisation utspridd på fem regioner med 40 lokalavdelningar..

Fakta: Unga aktiesparare

Unga aktiesparare är en ideell organisation utspridd på fem regioner med 40 lokalavdelningar över hela landet.

Medlemmarna är allt ifrån nybörjare till erfarna aktiesparare från 0 upp till och med 28 år gamla.

Majoriteten av medlemmarna är mellan 18 och 28 år.

De är cirka 12 000 medlemmar över hela landet.

Unga aktiesparare Jönköping har cirka 500 medlemmar.

Källa: Unga aktiesparare

– Kollar man historiskt ser man att börsen alltid går upp på lång sikt, men vid längre uppgångar när börsen går bra ser man en ökning på intresset, säger han.

I skolan

Amanda Nordberg Grahn, 21 år, studerar till grundskolelärare till vardags och sitter i styrelsen för Unga aktiesparare i Jönköping. Hon säger att hon tror att det även beror på mer ekonomiutbildning i skolorna.

– Man lär sig mer i skolorna nu, så folk har mer kunskap, säger hon.

Unga Aktiesparare Jönköping arbetar aktivt för att fler ungdomar ska få upp ögonen för ett bra sparande. Amanda Nordberg Grahn och Timothy Gullberg säger att det är en bra start att gå med i Unga aktiesparare. De berättar att man genom verksamheten får mycket kunskap genom utbildning och ett bra nätverk.

Annons

– Vi hade en grundutbildning här i Jönköping i december och det kommer vara en till under hösten, säger Amanda Nordberg Grahn.

Läs även: Med fingertoppskänsla för aktiesparande

Något kan hända

Timothy Gullberg och Amanda Nordberg Grahn säger att fler unga borde satsa på aktiesparande. De säger att man kan börja med månadssparande, det är enkelt och pengarna växer på sikt. Unga aktiesparare vill att fler ska förstå vikten av ett bra sparande.

– Något kan hända, man kan bli arbetslös eller få dålig pension. Det är viktigt att spara och lära sig om sin privatekonomi, säger Timothy Gullberg.

En tjejkväll

Amanda Nordberg Grahn sitter som ensam tjej i styrelsen och säger att de jobbar på att försöka locka fler tjejer till Unga aktiesparare. Bland annat kommer de att arrangera en tjejkväll den 31 mars.

Nu är det ungefär 27 procent tjejer i Unga aktiesparare och både Amanda Nordberg Grahn och Timothy Gullberg säger att de hoppas på fler.

– Just nu har vi fler killar än tjejer som medlemmar men vi skulle självklart vilja ha med mer tjejer, det är viktigt att alla lär sig om sparande, säger Timothy Gullberg.

Läs även: Unga aktiesparare på framfart