På söndag drar Almedalsveckan igång och tiotusentals personer samlas på Gotland för att driva politik, nätverka och marknadsföra sig. Det som en gång började som en scen för politiker att hålla tal på har nu växt till en mötesplats som lockar människor från alla branscher.

Consid, IT-konsultbolaget med huvudkontor i Jönköping, åker dit för andra året i rad. Även om företaget inte tar någon partipolitisk ställning ser de Almedalen som ett tillfälle att diskutera och uppmärksamma samhällsfrågor som är viktiga för dem. I år med fokus på jämställdhet och digitaliseringen av skolor.

Varför engagerar ni er i dessa frågor?

– Det är våra hjärtefrågor. De frågor som vi känner att vi vill ta ett samhällsansvar kring. Vi har valt att vara ett bolag som drar sitt strå till stacken för att påverka i rätt riktning, säger Beatrice Carpvik, varumärkesansvarig på Consid.

– Det är ett mekka där alla helt plötsligt är och då kan man prata kring frågor som vi alla har gemensamt, tillägger Johanna Björnsund, PR-ansvarig.

Samlingsgrupp för kvinnor

Johanna Björnsund är också med och driver företages IT-nätverk för kvinnor, Q Rendezvous. Tillsammans med Volkswagen kommer de under Almedalsveckan hålla i en lunch där de bjuder in andra kvinnliga nätverk.

– Det blir en plattform för att koppla samman dessa grupper. Vi kommer lyfta företagsledare och politiker som beskriver hur de jobbar med jämställdhetsfrågan internt och vad de gör för att driva på den frågan i sina organisationer.

Annons

"Vårt problem i slutändan"

De kommer även anordna en debatt kring deras andra hjärtefråga –digitaliseringen av skolväsendet. En process som redan är påbörjad men som de anser går för långsamt, eftersom branschen nu och även i framtiden kommer vara i stort behov av att fler intresserar sig för IT.

– I slutändan handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Vi ser det som vårt ansvar att tänka långsiktigt och hållbart kring den typen av frågor, för om Sverige hamnar efter vad det gäller digitalisering och jämställdhet så blir det vårt problem i slutändan också,