Händelsen inträffade när Anne-Christine Essén var ute och gick med sin basenjihund Charissa, åtta år, på Gräshagen vid lunchtid på onsdagen. Hon märkte att hunden började äta av något.

Glykolförgiftning

Etylenglykol, som det heter, finns i bland annat kylarvätska, låsoljor och bromsvätska. Förvar..

Glykolförgiftning

Etylenglykol, som det heter, finns i bland annat kylarvätska, låsoljor och bromsvätska. Förvara dessa produkter så att det inte riskerar att läcka ut på tex garagegolv där hunden/katten kan slicka i sig det.

En hund riskerar att dö av så lite som 4-7 ml etylenglykol/kilo kroppsvikt.
- En katt riskerar att dö av så lite som 1,5 ml etylenglykol/kilo kroppsvikt.


Källa: Djursjukhuset Anicura

— Jag blev misstänksam och under några löv upptäckte jag att det låg spagetti och köttfärssås, säger Anne-Christine Essén.

Hemma tyckte Anne-Christine att Charissa drack ovanligt mycket vatten. Hon hade även hört att någon tidigare i veckan hittat glykolförgiftade köttbullar i Friaredalen. Därför valde hon att köra in hunden till djursjukhuset Anicura i Jönköping, där man kom fram till att hunden var glykolförgiftad.

– Jag vill varna andra hundägare att vara vaksamma på det här, säger Anne-Christine Essén, som har polisanmält händelsen.

Anicura går nu ut och varnar allmänheten för att maten som hittades på Gräshagen misstänks vara preparera med glykol. Att få i sig glykol innebär livsfara för både hundar och katter, enligt Anicura. ”Uppsök veterinär omedelbart om du misstänker att ditt djur fått i sig glykol!”, skriver djursjukhuset på sin Facebooksida.

Annons

Enligt Tommy Thorngren, polisens pressinformatör i Jönköping har man fått in en anmälan kring den förgiftade köttfärsen under onsdagen.

— Det ska ha skett mitt på dagen, och köttet låg utmed Lovisagatan nära Gräshagsskolan.

Förundersökningsledaren beslöt dock att inte det gick att gå vidare med ärendet och inleda en förundersökning. Det fanns inga spår eller åtgärder som kunde leda fallet framåt mot en lösning.

Brottet rubriceras som ”förgöring”.

— När någon medvetet använder gift eller något annat för att skada växter eller djur, förklarar Tommy Thorngren.

Två liknande brott anmäldes för bara ett par veckor sedan, men inte i något fallen har polisen haft tillräckligt med uppgifter eller spår för att kunnat starta en förundersökning.

— 14 oktober vid Klostergatan i Jönköping har en person hittat bröd och kött som denne misstänkte var förgiftat. Inget djur hade ätit av det.

I mitten av oktober (helgen 13-16 november) anmälde en person i Bottnaryd att någon hade kastat in misstänkta bitar av bröd i trädgård där det fanns en hundgård. Anmälaren misstänkte att det var förgiftade livsmedel.

Men inte heller i detta fallet hann något djur äta av de misstänkta bitarna och det är inte bevisat om brödet verkligen var preparerat med något giftigt ämne.