Hon tvingades leva i koncentrationslägret Bergen-Belsen i norra delen av dåvarande Nazityskland. Susanna Christensen är en av få i livet av judiska överlevare från Förintelsen. Hon tillsammans med radiojournalisten Amanda Glans lockade över hundra människor till Brandstorps församling.

— Det var jättefint arrangemang, en av de varmaste och finaste mottagningarna någonsin. Som att kliva in en massiv ring av värme, säger Amanda Glans.

Inte glömma bort

Annons

Journalisten tillhör nätverket Berätta vidare som bland annat arbetar för att Förintelsens historia inte ska suddas ut.

— Jag vill inte att dessa berättelser ska glömmas bort. Dels för vår egen framtids skull och dels för de som dog.

Susanna Christensen hamnade tillsammans med sina föräldrar i Bergen-Belsen i december 1944. Ett minne som dyker upp under kvällen var när Susanna Christensens mamma drog sina fingrar genom dotterns hår och kliade i hennes hårbotten. Amanda Glans har skrivit om det: "Hon plockade löss på Susanna. Det var det vanligaste tidsfördrivet i ett läger där de långsamt skulle dö av svält."

— När det blev för tungt för Susanna att minnas, gick Amanda in och förde berättelsen vidare, gav stöd och infogade frågor, det var ett lyckat koncept, säger Märta Bodin, samordnare i internationella gruppen i Svenska kyrkan i Habo.

Ovanlig stämning

Hon beskriver stämningen som underbar.

— De höll på i någon timme, tiden bara försvann och vi satt där som i en bubbla. Det var fantastiskt fint.