Miljöstrategen Annelie Wiklunds mål är att ett första erbjudande kommer före semestrarna. Går förslaget igenom i kommunstyrelsen kan alla kommunanställda välja mellan elcyklar, citycyklare, mountainbikes eller hybridcyklar mot ett bruttolöneavdrag varje månad i tre år. Poängen är att få fler att ta cykeln till jobbet istället för bilen av både miljöskäl och hälsoskäl.

Flera modeller

En förmånscykel kan vara en standardcykel, elcykel eller en mountainbike. Eller en cykelvagn..

Flera modeller

En förmånscykel kan vara en standardcykel, elcykel eller en mountainbike. Eller en cykelvagn.

Det kan vara en Monark eller Crescent Citycykel, olika sorters hybridcyklar, Monark E–Bike eller danska Promovec E–bike Wave. I Västerås kan de anställda välja mellan 16 olika modeller.

Hjälm ingår i priset liksom garantiservice och försäkring under tre år.

— Det är samma system som med hemdatorerna. Man betalar en månadsvis hyra och avgiften beror på vilken cykel man väljer och på den marginalskatt man har. En standarcykel av bra kvalité kan kosta mellan 99 eller 109 kronor i månaden beroende på marginalskatten, säger Annelie Wiklund och berättar att i satsningen ingår det också att bygga bra cykelställ i stan där cyklarna kan låsas fast vid ramen.

Annons

Det finns flera olika företag som erbjuder förmånscyklar till landets kommuner och Regioner. I Västerås kommun är det drygt 700 personer i första omgången som har nappat på förslaget, ytterligare en omgång är på gång.

Där har de kommunanställda i första hand valt klassiska citycyklar och som tvåa kommer elcyklarna. Citycyklarna som erbjudits i Västerås är Crescent eller Monark, elcyklarna Monark eller danska märket Promovec.

Vad har hänt när tre år har gått? Har många valt att köpa sina cyklar då?

Priserna

Köper man en cykel till ett värde av 7000 kronor så betalar man 2800 kronor under fem år. ..

Priserna

Köper man en cykel till ett värde av 7000 kronor så betalar man 2800 kronor under fem år. Det ger en månadskostnad på 47 kronor som dras från lönen (vid 32 procent skatt).

Efter tre år kan man lämna tillbaka cykeln eller köpa den. Exakt hur stort nettoavdraget blir på lönen varje månad beror på hur hög marginalskatt man har.

— Förmånscyklarna har inte funnits i tre år ännu så att folk har hunnit köpa loss sina cyklar, säger Annelie Wiklund.

Hon skriver nu förslaget som ska landa på politikernas bord i kommunstyrelsen på onsdag i nästa vecka. Blir det klarsignal där startar en upphandling om vilket företag det blir som ska leverera cyklarna.