— Vår församling har inte medverkat i en sådan här sändning på väldigt många år. Därför känns det roligt att vi nu fått vara med och på det här sättet nå ut över hela Sverige, säger Tomas Lundström, pastor.

Missionsförsamlingen

Den bildades 1963 av tre mindre församlingar, antalet medlemmar var då 140. Idag består försam..

Missionsförsamlingen

Den bildades 1963 av tre mindre församlingar, antalet medlemmar var då 140. Idag består församlingen av drygt 550 medlemmar i alla åldrar.

Bankeryds Missionsförsamling är ansluten till Svenska Alliansmissionen. Missionskyrkans gudstjänster och samlingar är givetvis öppna för alla.

Karin Malmsten, Värnamo, har sänt gudstjänster i radions P1 sedan 1993. Det brukar bli ungefär en i månaden.

Det var när hon lyssnade på ett radioprogram där med sångaren och låtskrivaren Peter Johansson som idén poppade upp att ha med honom i en radiogudstjänst.

Peter Johansson är med i Bankeryds missionsförsamling.

— Det känns naturligt att göra den från min egen församling. Jag har ju varit med här sedan jag var liten pojke och gick i söndagsskolan, säger han.

Annons

Peter framförde fem sånger. En av dem "Ett ljus i advent" skrevs speciellt för det här tillfället.

De övriga hade han hämtat från sina tre egna album. I samband med gudstjänsten medverkade även kören Da Capo.

Ungdomsledare Therese Axelsson var den som ledde gudstjänsten.

Karin Malmsten var producent under sändningen och har genom åren ansvarat för drygt 250 radiogudstjänster.

— Det finns alltid någon anledning till att vi besöker en församling. Det kan vara som nu en duktig musiker. Inget lämnas åt slumpen. Vi repeterar mycket innan och ljudet ska vara bra när allt startar, säger hon.

En radiosändning av en gudstjänst ställer höga krav.

— I en kyrka är det ingen som reser sig upp och går under predikan. Så är det inte när det gäller radion. Många gör andra saker medan de lyssnar. Därför krävs det också att programmet är intressant. Annars finns risk att vi tappar lyssnare under det, säger hon.

200 000 lyssnare är mycket för en sändning i P1. Vilka är det då som lyssnar på ert program?

— Det är många lediga präster och pastorer och andra som jobbar inom kyrkan. De samlar inspiration till sina egna gudstjänster, säger Karin Malmsten.