Özge Öner jobbar på Institutet för näringslivsforskning och forskar bland annat om konsumtion och lokaliseringsmönster inom detaljhandeln. Rådet hon ger till Jönköpings City är att man ska försöka få små privata butiker att etablera sig i stadskärnan istället för kedjorna.

— Med små butiker med annorlunda utbud kompletterar stadskärnan externa shoppingcenter. I ett köpcentrum fixar man allt snabbt och rationellt medan man vill strosa runt, fika eller äta i stadskärnan och hitta den där annorlunda presenten man är ute efter, säger Özge Öner.

Annons

Trenden i stadskärnorna är allt fler privata butiker och färre kedjor. I Jönköping är det också en mycket bra utveckling av kaféer och restauranger.

Hur viktigt är det med bra parkering?

— Frågan är väldigt känslig och folk tolkar det alltid som ett nederlag om det inte fungerar. Men det finns gratis parkering på söndagarna, det finns plats i p–husen och jag tycker inte att Jönköpings centrum har misslyckats. Ingen forskning tyder på det, säger Özge Öner.

LÄS MER: Smedjegatan är en katastrof

När det gäller Smedjegatan, som tappat mest besökare, startar snart ett arbete med att göra gatan mysigare. Igår kom Jönköping City, fastighetsägarna och Jönköpings kommun överens om hur de ska finansiera kostnaderna.

More than phones säljare uppfattas fortfarande som ett problem på Smedjegatan. Vad händer där?

— Vi för dialog med ägaren. Kanske går det att omlokalisera dem till Östra Storgatan som är bredare. Där skulle de bli mindre störande, säger Jesper Steen, vd i Jönköping City.

LÄS MER: Krismöte efter 100 klagomål

BNP