LÄS MER: Cykelförbud gör att flera tar bilen

I bland annat Stockholm och Göteborg kan cyklister köra mot enkelriktat på vissa gator och nu vill politikerna införa det i Jönköping också. Sven Hasselblad från Cykelfrämjandet föreslog i ett Medborgarförslag att cyklister ska få cykla mot enkelriktat på fem gator på Väster.

Tjänstemännen föreslår tre. Det är Skolgatan, F. E. Elmgrens gata och Trädgårdsgatan. Det är lågtrafikerade gator och det är bättre, resonerar tjänstemännen, att cyklister cyklar på dem än på gator med hög trafik. Vid de här gatorna tas skylten "enkelriktat" bort så att cyklisterna inte rent formellt bryter mot lagen. Men i praktiken får de cykla på enkelriktade gator.

Annons

Ni ska ta beslut om tre gator där cyklister får cykla mot enkelriktat i nästa vecka. Blir det fler?

— Vår grundfilosofi är att Jönköping är en cykelstad och då ska man kunna gena på vissa gator för att ta sig fram lättare, säger Anders Samuelsson.

Han tror inte att det blir någon konflikt mellan cyklister och bilister.

— Det har funkat bra säkerhetsmässigt i Stockholm som har haft det systemet ett tag. Jag tror att bilisterna börjar vänja sig med att det finns cyklister i stadskärnan, säger Anders Samuelsson.

LÄS MER: Vem behöver uppfostras i trafiken?

Finns det en risk för att cyklister uppfattar de här reglerna som att det är fritt fram för cykeln överallt?

— Långsiktigt jobbar vi med att separera cyklister och gående för vi vet att det kan bli en kollision mellan de här två grupperna. Men trafikreglerna gäller och de är viktiga även för cyklisterna säger Anders Samuelsson.

LÄS MER: Tillåtet att cykla i stan igen

LÄS MER: Mer ordning, tack!