Jakob Forssmed är förste vice partiledare så det kan ses som ett naturligt steg att han blir tillförordnad som partiledare för KD.

– Det känns härligt och roligt att få göra det jag kan medan Ebba kan vara lite mer ledig under den här tiden, säger han.

Han kommer att ha regelbunden kontakt med Ebba Busch Thor som kliver in ibland, till exempel hon ska vara med i en stor tv-debatt under våren och hon deltar i partiets Kommun och landstingsdagar i april.

Ville bli partiledare

2015 tog Jakob Forssmed upp kampen med Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg om att bli partiledare. Det faktum att han satt i riksdagen och därmed kunde företräda partiet i partiledardebatter samt hade erfarenhet av regeringssamarbete såg han som fördelar.

I en intervju med Expressen i februari 2015 sa han att han ansåg sig ha goda förutsättningar att leda Kristdemokraterna.

Hur ser du på att du nu får leda partiet, om än det är tillfälligt?

Jag får kliva fram och ta lite större ansvar. Det känns inspirerande att driva på utvecklingsarbetet och föra samtal med ledarna för de övriga allianspartierna.

Jakob Forssmed lämnade Huskvarna i mitten av 1990-talet. Han bor i Sollentuna och företräder sedan 2014 Stockholms län i riksdagen.

– Jag har fortfarande ett intresse för bygden, jag följer HV och Huskvarna FF och noterar hur det går för J-Södra.

Ebba Busch Thor fick nyligen en dotter och i måndags tillträdde Jakob Forssmed sitt uppdrag som är tänkt att pågå till sommaren.