För oss i södra Vätterbygden är Lena Maria sedan många år ett bekant ansikte, både som simmare med fina framgångar i VM och Paralympics och som sångerska.

Profilen: Lena Maria Klingvall

Ålder: 46 år.

Bor: Lovsjön.

Familj: Katten Ferdinand, mamma, pappa och bror med familj.

Gör: Sjun..

Profilen: Lena Maria Klingvall

Ålder: 46 år.

Bor: Lovsjön.

Familj: Katten Ferdinand, mamma, pappa och bror med familj.

Gör: Sjunger, målar, egenföretagare, driver butik och arbetar med stiftelsen ”Insamlingsstiftelsen Lena Marias Vänner”.

Intressen: Handarbete och lösa sudoku.

Läser: ”När minnen får liv” av Malin K Eriksson.

Lyssnar på: Spotify, pop, klassiskt eller filmmusik, mycket radio.

Tittar på: Kriminalserier, ”Sveriges yngsta mästerkock”, ”Biggest loser”, drama och action.

Favoritmat: Teppanyaki (mat som tillagas vid stekbordet med gästerna på plats kring själva bordet).

Drömmer om: Att genom allt det jag gör kunna påverka mänskliga rättigheter och värna om varje människas unika värde.

2010 small det till och hon blev Lena Maria inte bara på hemmaplan. Allt tack vare medverkan i tv-programmet ”Här är ditt liv” och 90 minuters direktsändning.

– Genomslaget blev stort. Dagen efter hade jag fått 832 mejl. Det blev VIP-inbjudningar, röda mattan och olika förfrågningar, säger Lena Maria som fick skaffa sig manager.

Big in Japan

Redan 1988, då SVT visade ett program om hennes liv som OS-simmare och musikhögskolestudent, hamnade Lena Maria i offentligheten för första gången. Ännu större blev intresset för henne när samma program några år senare visades i Japan.

Då sjöng tjejen från lilla Klerebo, som tidigare mest stått på missionskyrkans estrad i Habo, plötsligt från stora scener med upp till 3 000 personer i publiken.

Åter på hemmaplan

Trots att det i dag har lugnat ner sig något jämfört med året efter ”Här är ditt liv” är det fortfarande full fart. Förra helgen var det konserter både i Habo och Nässjö. I morgon väntar Brahesalen med Jönköpings Körsällskap, Kulturskolans Swinging New Big Band och Per Åke Wennerberg.

På tisdag blir det Göteborg, på torsdag Karlstad och efter det tio dagars ledighet där Lena Maria framför allt kommer att måla.

– Det är roligt att framträda på hemmaplan. Jag får samarbeta med lokala musiker, jag känner igen delar av publiken och så är det inte långt hem efteråt.

Lena Maria, som föddes utan armar och vänster ben hälften så långt som det högra normala benet, är uppvuxen på landet utanför Bankeryd. Sedan blev det Stockholm under ganska många år innan hon åter hamnade i Jönköpingstrakten.

I dag beskriver hon sig själv som Jönköpingsbo och säger hon har landat på ett sätt hon aldrig tidigare har känt.

Annons

Hemma, står det klart, har dessutom blivit allt viktigare med åren och någon mil utanför Jönköping finns det egna huset med den egna sängen. Något Lena Maria mer och mer har börjat längta efter.

Kroppen säger ifrån

– Jag är inte alls klar med att turnera men kroppen börjar säga ifrån och inte minst utlandsresorna är slitsamma. Ena stunden är det mycket folk, andra är du ensam. Det är lång väntan och du forslas hit och dit.

Sverige, fortsätter hon, är både roligare och lättare. Hon framträder på en plats en dag och kan sedan åka hem till Lovsjön.

– När andra längtar efter semester och åka i väg till och olika platser är jag precis tvärtom, säger hon och skrattar.

Nybliven butiksägare

En plats att längta till är också den egna presentaffären på öster i Jönköping. Ett år, nästan på dagen, har gått sedan hon flyttade in och hon håller fortfarande på att bo in sig.

I själva butiksdelen med utsikt över Kristine kyrka samsas svenska linneprodukter med keramik och föremål av stål, trä och järn. De egna böckerna, skivorna och tavlorna finns där så klart också. Liksom fair trade-smycken, lakrits och teer hon själv tycker är goda.

En soffgrupp och ett skrivbord tronar längst in i lokalerna innan själva butiken övergår i en lite mindre offentlig del, med bland annat lager och fönster ut mot en pittoresk gårdsmiljö.

– Jag har satsat på sådant som mestadels inte finns i stan sedan tidigare och tycker också att det är viktigt hur och var det har producerats.

Plats för framtiden

Trots att Lena Maria direkt efter tre år på Per Brahegymnasiets musiklinje började på Musikhögskolan i Stockholm har det aldrig varit något mål att bli artist. Hon ville bli kontorist, har en förkärlek till bokförning och är lika förtjust i att skapa hemsidor.

– Nu har jag fått mitt kontor men också en butik med webshop. Det har också varit en liten dröm, säger hon och ler.

Idén föddes i början av förra året, då Lena Maria var ledig en lite längre period. Hon fick nys om lokalerna som då stod tomma, det ena gav det andra och plötsligt befann hon sig på Formex-mässan i Stockholm för att titta och leta.

I dag har Butik Lena Maria öppet två dagar i veckan och de gånger dess namne är i väg hoppar hennes mamma in, sköter verksamheten och ser till att det fungerar.

– I framtiden är tanken att trappa ner resandet och speciellt utlandet. Då ska jag vara här mer och mer.