Polisinsatsen i Taberg inleddes på onsdagseftermiddagen och pågick även på fredagen – dock i mindre omfattning än tidigare.

– En polispatrull är kvar beväpnad med automatvapen. Alla avspärrningar är borttagna, säger Janne Johansson, JP:s reporter på plats.

Under torsdagen var det fullt polispådrag då polisen ska ha slagit till mot ett företag och en privatperson i Taberg. Polisen, som var utrustade med skottsäkra västar och automatvapen, genomsökte området med hundar.

– Vi är inne i ett mycket känsligt läge och därför kan jag inte säga mer just nu, sa Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i region Öst på torsdagsmorgonen.

Informationen har sedan dess fortsatt att vara ytterst knapphändig från polisens sida. Det som står klart är att två män, födda 1990 och 1983, har anhållits misstänkta för stöld. Männen är utländska medborgare.

Relaterat: Polisen kvar i Taberg under natten –avspärrningarna hävda

Enligt en källa inom polisen som JP har pratat med kan det röra sig om ett vapentillslag, men det är inget som bekräftats av polisledningen. Inte heller åklagaren Klas Lööf, som tog över ansvaret för förundersökningen på fredagen, vill uttala sig i den frågan.

– Jag går inte in på vad det är för gods, säger han.

Hur går ni vidare i förundersökningsarbetet?

Annons

– Det är sedvanligt polisarbete med platsundersökning här och där, förhör med vittnen och se om vi hittar mer gods, säger Klas Lööf.

Varför har det satts in så stora polisinsatser?

– Det kan jag inte svara på på grund av förundersökningssekretessen.

Finns det fler personer förutom de båda anhålla som misstänks för brott?

– Inga fler har anhållits, inte heller gripits, säger Klas Lööf.

Åklagaren hade fram till lördag klockan 12.00 på sig att avgöra om de båda männen ska begäras häktade eller inte.

Männen släpps troligen

På fredagseftermiddagen uppgav åklagare Klas Lööf dock att männen med största sannolikhet släpps på fredagen eller lördagen.

- Jag bedömer inte att det finns häktningsskäl. De kan inte påverka utredningen och det finns ingen återfallsrisk, säger Klas Lööf.

Männen är fortfarande misstänkta för stöld.

Åklagaren uppger också att polisen avslutar bevakningen av byggnaderna i Taberg under fredagseftermiddagen.