— Det är hög kvalité på träningar. Man får veta exakt vad man ska göra på plan. Så det känns riktigt bra. Sedan är det trevligt att vi träffas efteråt och diskutera. Det gör att man övar upp svenskan vilket är viktigt, säger Abdoul-Aziz Jamel Zweid, som är en av deltagarna i projektet.

I december förra året genomfördes en fotbollscup i Tipshallen i Jönköping. Den gick under namnet Fotball for all global cup.

Cirka 200 asylsökande och svenska killar medverkade. De delades in i olika lag som sedan spelade mot varandra.

På kvällen bjöds de sedan på en festkväll med god mat och dryck i Huskvarna Pingstkyrkas lokaler. Deltagarna behövde inget betala något utan allt finansierades med hjälp av sponsorer.

Annons

— Det var efter det som vi började fundera om vi kunde följa upp den lyckade cupen på något sätt. Det utmynnade i det här projektet, säger Johan Ljung, idrottspastor i Huskvarna Pingstförsamling.

De som driver integrationsprojektet är Husqvarna FF, Frälsningsarmén Jönköping, Erikshjälpen och Pingstförsamlingen Huskvarna.

25 asylsökande har nu medverkat i det sedan i vintras.

— Var och en fick skriva på ett kontrakt att de tänker medverka hela året. Tanken nu är att det ska bli en till cup i december. I samband med den tänker vi även locka nya som är intresserade. I januari kommer vi sedan att ha personliga samtal med var och en som anmält sig så de förstår vad de ger sig in på, säger Johan Ljung.

De asylsökande i projektet kommer från hela kommunen.

— Vår förening gör det här för att hjälpa dessa ungdomar. Det handlar inte om att de ska slussas in i vår verksamhet. Om de fortsätter träna med i andra föreningar där de bor är det bara bra. Vi gör ju det här för deras skull, säger Magnus Staaf, från HFF som också tränar gänget.

Något lag i seriespelet har man inte än. Det finns dock intentioner på det.

— Vi har funderat fram och tillbaka på det. Gruppen är för liten för att skapa ett elvamannalag. Därför tänker vi nu anmäla ett lag till korpen. I den serien är det bara sjumannalag och spelarna får byta kontinuerligt. Det passar de här spelarna väldigt bra, säger Johan Ljung.

Varje tisdag och torsdag är det träning på Vapenvallen. På tisdagskvällarna fortsätter de så till pingstkyrkan lokaler. Där lagar de mat och diskuterar efteråt om olika företeelser i det svenska samhället.

— Det blir lite av samhällsundervisning samtidigt som de övar upp sin svenska. Vi tar upp hur samhället fungerar och även en del existentiella frågor. Det blir väldigt givande diskussioner för oss ledare och de som medverkar, säger Johan Ljung.