I nästa vecka ger kommunledningen besked i en presskonferens om hur de konkreta planerna för Jordbrovallen ser ut.

Det som har diskuterats en tid är nu på gång att realiseras. Politikerna har haft ett möte med representanter från Svenska Fotbollförbundet och fått klartecken för dispens.

Dispensen betyder att J-Södra får fortsätta att spela på Stadsparksvallen, också om laget går upp i allsvenskan, under tiden som den nya arenan på Jordbrovallen byggs.

Annons

En helt ny arena beräknas gå på omkring 150 miljoner och processen beräknas till tre år. Det är flera olika moment innan spaden kan sättas i marken:

Stadsbyggnadskontoret måste göra en ny detaljplan vilket tar minst åtta månader. Då är det ovanligt snabbt. Snittiden på att göra en detaljplan ligger på ett och ett halvt år.

Själva byggtiden beräknas ta ett och ett halvt år.

På papperet ser det enkelt ut, i verkligheten är det mycket som kan förlänga processen. Om de boende runt omkring Jordbrovallen väljer att överklaga ända upp till högsta instans kan det dröja upp till sju, åtta år innan det går att börja bygga.

Hur trafikflödet ska gå till Jordbrovallen är inte heller klart. De boende på södra Torpa har redan börjat protestera mot planerna på den nya Karlavägen som de tycker ökar trafiken.

Stadsparksvallen måste rustas upp när det gäller belysning, medielokaler och säkerhet. En siffra på fyra miljoner har nämnts för den upprustningen. Alldeles för lågt, anser andra som tror att det går på omkring 10 miljoner kronor.