Rättegången i Jönköpings tingsrätt för en månad sedan var den första i Sverige kring matchfixning. En 24-årig man från Jönköping misstänktes för att ha försökt att muta tre spelare i IFK Värnamo att lägga sig i matchen mot Gais i september förra året. Tingsrätten tyckte dock inte att bevisen räckte för att visa att 24-åringen hade erbjudit de tre spelarna pengar och friade honom.

Fakta: Detta har hänt

Den 13 september förra året skulle IFK Värnamo möta Gais på bortaplan. Före matchen blev tre..

Fakta: Detta har hänt

Den 13 september förra året skulle IFK Värnamo möta Gais på bortaplan. Före matchen blev tre spelare kontaktade av 24-åringen och de träffades på en parkeringsplats. Där ska han ha frågat om de ville lägga sig i matchen. Spelarna tackade nej.

Någon dag senare dök två män upp på klubbens träningsanläggning där de ska ha hotat spelarna och meddelat att det var stora pengar inblandade.

Spelarna blev skärrade och via en lagkamrat kom uppgifterna vidare till klubbledningen som valde att polisanmäla det inträffade. Spelarna ville dock vara anonyma och klubben höll dem hemliga. Först i våras fick polisen reda på deras namn via andra källor.

Jönköpings-Posten har tidigare skrivit att åklagaren varit på väg att överklaga till Göta hovrätt och under tisdagen lämnades överklagan in.

Brottsrubriceringen var tidigare grovt givande av muta. Det ändrar kammaråklagare Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption nu till grovt givande av muta alternativt medhjälp till grovt givande av muta.

Åklagaren menar att 24-åringen i vart fall har varit del i brottsupplägg och att de två män som senare sökte upp de tre spelarna och då erbjöd dem pengar har en koppling till 24-åringen. Han har främjat gärningen genom att ta kontakt med de tre fotbollsspelarna och fråga om de var intresserade av att lägga sig i matchen, anser åklagaren.

Två av spelarna ska höras ytterligare i hovrätten och då särskilt kring mötet med de två okända männen, skriver åklagaren i sin överklagan.

Brottet ska anses som grovt och åklagaren yrkar på sex månaders fängelse.