Vi börjar från början. Her Bright Skies började 2014 känna sig trötta på att anpassa livet efter turnerandet och att inte kunna fullfölja sina andra karriärer. Tankarna gick mer åt att lägga det på en lite lägre nivå. För basisten Joakim Karlsson var det dock musiken som han ville satsa på. Därför började han leta sig vidare mot nya mål.

— De har inte sagt om de ska lägga ner helt, de kanske blir lite mer ett "Millencollinband" som drar ihop och spelar några spelningar för att det är skoj. Men just det där med Europaturné i fem veckor och åka till USA, det är nog över, säger Joakim.

I samband med det hörde ett gäng killar från USA av sig. Genom basisten Vincent Riquier började kontakterna knytas och när Joakim presenterades för själva soundet och sångaren Noah Sebastian Davis klickade det direkt.

— Jag tyckte att det lät coolt och det ville jag kunna utveckla. Så det började med att jag satte mig vid datorn och skrev en låt för att visa vad jag kan göra och då var det direkt "det här låter skitbra, det vill vi ha".

Joakim började nöta låtar, det är så han beskriver sin skrivarprocess, och började skicka över dem till USA. Som av en händelse kände de andra killarna en manager från sin hemstad och han engagerades. De tidiga arbetskopiorna av låtar började skickas till skivbolag och de fick napp från flera.

— Vi var inte ens ett band då, vi hade inget namn. Vi la grunden, gjorde låtarna, skapade en image och började lägga en plan för hur vi skulle göra.

Annons

Valet föll på Sumerian records - ett LA-baserat bolag som har band som Asking Alexandria och Born of Osiris under kontrakt.

— De trodde mycket på oss och det var viktigt så det inte var någon som signade oss och la oss på hyllan som annars är ganska vanligt idag.

Vid det här laget hade bandets namn Bad Omens kommit fram. En skiva är på gång under våren och redan nu är två musikvideos upplagda på Youtube.

— Vi fick väldigt mycket respons och många visningar på kort tid. Nu är de uppe i 150 000 och 100 000 på två veckor till en månad.

Joakims roll i bandet är gitarrist och låtskrivare. Han och sångaren skriver de flesta låtarna tillsammans.

— Själv är jag lite mer rock 'n' rollig av mig. Fast jag har alltid gillat att låta något låta större och vackrare på något sätt. På det sättet får vi lite av mitt skandinaviska sound. Det är mycket melodiskt. Jag tar mycket från filmmusik till exempel.

I samband med det här har de bägge dessutom fått möjlighet att skriva till andra band. Första bandet de skrivit till är Winds of plague.

— Det är ett gäng metallsnubbar som har funnits med ett bra tag, sedan 2002. Det var skitkul att få det och det har jag suttit mycket med nu när jag har varit hemma.

Är det något som du vill satsa på i framtiden, att skriva till andra?

— Absolut. Jag satsar ju självklart på Bad Omens, min första prioritet är att bli artist och låtskrivare med dem. Men vid sidan av det vill jag absolut kunna fortsätta med det. Det beror ju lite på hur mycket det blir med Bad Omens.