Cykeln är utrustad med 25 kilo packning. Kläder, mat, tält, sovsäck och trangiakök är allt han har med sig när han på tisdagen startar sin resa.

— Det här känns riktigt bra, det ska bli jätteroligt, säger Victor.

I julklapp fick Victor möjlighet att delta i utmaningen Kroppchallenge, en hyllning till Göran Kropp och hans expedition till Mount Everest 1995. Victor påbörjade sin resa på tisdagseftermiddagen och ska cykla till Kebnekaise, besegra berget till fots och sen cykla tillbaka igen. En utmaning på 360 mil som beräknas ta fem veckor.

Annons

— Min fru är gravid så det får inte ta längre tid än så, säger han och skrattar.

För varje mil han cyklar uppmanar Victor människor att skänka en krona. Redan på tisdagen hade han samlat in 70 000 kronor som går till Erikshjälpens katastroffond. Målet är att samla in 100 000 och han är alltså redan innan starten på god väg att nå målet.

— Jag cyklar lika långt som människor flyr från Syrien till Sverige. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger han.

Kebnekaise har han bestigit två gånger förut och är medveten om vad det innebär. Men på cyklingen ser han sig som en nybörjare. Ungefär 100 mil har han i benen när han sätter sig upp på cykeln och vinkar av familj, släkt och vänner som samlats på platsen på Österängen för att önska honom lycka till på sin resa.