Redan i mars förra året var det tänkt att Freddies Sportbar, ett koncept som ägs av fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg, skulle öppna i Jönköping. Sedan gavs beskedet juni, och därefter augusti. Under hösten hette det att sportbaren istället skulle rikta in sig mer på kafé och bistro.

Vattenskador och försenade leveranser har gjort att öppningen dröjt ytterligare. Men på onsdagen var det dags - och nu har Freddies istället fått tillnamnet Bar och Grill.

— Det känns skönt att äntligen få komma igång, det är tråkigt att det inte kunnat ske tidigare, säger franchisetagaren och Grännabon Mattias Asserstam, som driver Freddies.

Annons

Kafétankarna har övergetts till förmån för luncher på dagen och ett internationellt bistroutbud på kvällstid.

— Jag vill att man ska få ett helhetsintryck där man kan äta god mat, ofta i kombination med sport. Men sporten ska inte vara i fokus utan mer ett komplement, säger Mattias Asserstam.

Större lokala matcher med till exempel J-Södra eller stora internationella evenemang kommer att sändas på Freddies. Miljön i restaurangen är rustik med betong, som Mattias Asserstam ändå tycker ger en mysig hemmiljö.

Fakta: Freddies

I april 2014 avslöjades Fredrik Ljungbergs planer på att öppna en sportbar i Jönköping. I..

Fakta: Freddies

I april 2014 avslöjades Fredrik Ljungbergs planer på att öppna en sportbar i Jönköping. I slutet av juni 2015 var det tänkt att Freddies skulle öppna, men det blev försenat på grund av konkurshot för bolagets verksamhet i Halmstad. I januari i år stod det klart att öppningen skulle ske under våren, med större fokusering på bistro än sportbar.

Han kom in i bilden i februari då han visade intresse för att driva Freddies.

— Jag har varit med och startat flera restauranger här i Jönköping, bland annat O´Learys, och det är alltid en rolig kick. Så det var svårt att tacka nej till det här, säger Mattias Asserstam, som har varit i restaurangbranschen sedan 19-årsåldern som kock och köksmästare.

På övervåningen med balkong och utsikt mot Munksjön, finns också ett 80-tal platser.

Fredrik Ljungberg, ägare till konceptet som även finns i hans hemstad Halmstad, var dock inte på plats under onsdagens öppning.