Det känns logiskt och helt naturligt att Freja Musikteater väljer att göra en julshow. De vrider och vänder på något inrutat och konventionellt för att skapa något eget.

Föreställning: Jul hos Juku

Medverkande: Freja Musikteater och Regina Lund

Regi: Claes Malmborg, Sofie Palander, Regina..

Föreställning: Jul hos Juku

Medverkande: Freja Musikteater och Regina Lund

Regi: Claes Malmborg, Sofie Palander, Regina Lund och Peter Ivan Ericson

Plats: Spira

För det är ingen vanlig julshow. Här finns mer svärta än glada julsånger och det handlar lika mycket om ensamhet och isolering som om någon idealiserad bild av familjelycka och gemenskap.

Freja har många gånger visat att diverse så kallade diagnoser inte behöver vara en begränsning, de kan lika gärna vara en tillgång. Alla medverkande har erfarenhet av utanförskap och av att känna sig annorlunda; de drivs av en vilja att berätta och har något väsentligt att säga till sin publik.

Jul handlar om glädje för många, men det är långt ifrån ovanligt att människor istället känner sig övergivna. Ensamheten blir mer plågsam än någonsin under de stora helgerna.

Då gäller det att ta det dag för dag och hoppas att det snart är över, som Fredrik Hardeström berättar i en personlig och finstämd monolog. Det är tungt att känna sig som ett "havsvrak" när alla andra firar och har trevligt tillsammans.

Annons

Han skapar på egen hand ett av föreställningens finaste och mest hjärtskärande ögonblick.

Det finns fler starka scener, men innehållet är spretigt och en del nummer fungerar bättre än andra.

Det råder ingen brist på fantasi, det är hela tiden rikt på infall och idéer. Här finns allt från en fyndig dikt om julmat och gasbesvär – på vers – till ett hostande sångnummer med reklam för cigaretter. Man kan verkligen förvänta sig det mest oväntade.

Först och främst är det roligt. Det verkar som om medlemmarna i Freja har utvecklat sina komiska talanger på senare år för "Jul hos Juku" bjuder generöst på skratt.

Regina Lund gör ett gästspel hos Freja och hon fungerar som ett slags nav, utan att ta alltför mycket uppmärksamhet från de andra. Hon skänker föreställningen en viss stjärnglans och när hon intar scenen för att framföra en ödesmättad version av "O helga natt" är det svårt att vara oberörd.

Även denna julföreställning slutar givetvis med julhälsningar och glada handklapp – men också med ett budskap om att ta vara på det som är viktigt.

Freja Musikteater räds inte allvaret, att berätta om det allra svåraste i livet. Det blir mörkt emellanåt, men just detta ger också föreställningen en viss tyngd. Och det finns något uppfriskande i att få skratta åt det.

jul